افسردگی یکی از جدی ترین بیماری های عصر حاضر به شمار می رود. همچنین چاقی نیز از جمله مسائلی می باشد که بسیاری از افراد با توجه به سبک زندگی امروزه، با آن درگیر می باشند. در این میان افرادی وجود دارند که هر دو معضل را با هم تجربه می کنند و این همزمانی، مشکلات بسیار ناگواری برای این اشخاص به وجود آورده است.
ما در این مقاله تلاش می کنیم تا ابتدا به صورت مجزا به هر یک از این مشکلات اشاره کنیم و در ادامه به ارتباط چاقی و افسردگی بپردازیم.
چاقی چیست؟
یکی از بهترین و مناسب ترین تعاریف چاقی، با شاخص توده بدنی مرتبط می باشد. به این معنا که براساس BMI یا همان شاخص توده ی بدنی، قد و وزن اشخاص اندازه گیری می شود و عدد به دست آمده، نشان دهنده ی چاقی یا عدم چاقی خواهد بود.
چنانچه شاخص توده ی بدنی 30 یا بالاتر باشد، شخص به عنوان فردی چاق شناخته می شود. البته به خاطر داشته باشید که نمی توان BMI را تنها معیار و مقیاس دانست. زیرا این معیار نیز محدودیت هایی دارد اما در حال حاضر یکی از مطمئن ترین روش ها جهت اندازه گیری بدن می باشد.
افسردگی چیست؟
واژه ی افسردگی از جمله واژگانی می باشد که بارها و بارها شنیده ایم و چه بسا خودمان نیز درباره ی احوال خودمان آن را به کار برده باشیم. اما مقصود و منظور ما در اینجا، آن نوع افسردگی می باشد که توسط افراد متخصص به عنوان یک اختلال تشخیص داده شده است.
در این نوع افسردگی فرد با غم و اندوهی بی پایان رو به رو خواهد شد. این اختلال با خستگی مکرر، کاهش میزان توجه و تمرکز، کاهش لذت و عدم میل به زندگی و … همراه می باشد.
نشانه های افسردگی روانی
در سطرهای آغازین مقاله به ارتباط چاقی و افسردگی اشاره کردیم. شناخت نشانه های افسردگی می تواند این ارتباط افسردگی و اضافه وزن را بیش از پیش به ما نشان دهد.
در ادامه به مهم ترین علائم و نشانه های افسردگی روانی اشاره خواهیم کرد:
- یکی از مهم ترین و بارزترین نشانه های افسردگی را می توان ناامیدی و احساس پوچی دانست.
- بی میلی نسبت به اموری که پیش از این فرد با رغبت و تمایل، آنها را انجام می داد.
- زودرنجی و حساسیت بالا در ارتباط با دیگران
- تمایل به افکار خودکشی و مرگ
- کاهش میزان تمرکز
- افزایش میزان بی قراری و اضطراب
- داشتن احساس بی ارزشی نسبت به خود
نشانه های افسردگی جسمی
در زمینه ی ارتباط چاقی و افسردگی می توان به افسردگی جسمی اشاره کرد. شاید عنوان افسردگی جسمی، برای بسیاری از افراد، تا اندازه ای ناشناخته باشد. زیرا معمولا افسردگی به عنوان بیماری و اختلالی روانی شناخته می شود. اما کارشناسان حوزه ی روان معتقدند که افسردگی با درد و مشکلات جسمانی همراه می باشد.
و این درد و مشکلات جسمانی را می توان معیار و محک مناسبی برای افسردگی جسمی به شمار آورد. در ادامه رایج ترین نشانه های افسردگی جسمی را بر می شماریم:
- کاهش سطح انرژی جهت انجام فعالیت های روزمره و خستگی طولانی را می توان یکی از بارزترین نشانه های افسردگی به شمار آورد
- که جسم و بدن افراد را درگیر می کند.
- بروز دردهای عضلانی در قسمت های گوناگون بدن
- بروز دردها و مشکلاتی در شکم و به ویژه معده
- ایجاد مشکلات گوارشی و بروز اختلالاتی در هنگام دفع مزاج
- بروز مشکلاتی مربوط به بینایی و کاهش توانایی دید
- کاهش محسوس آستانه ی تحمل را نیز می توان از جمله مواردی به شمار آورد که با افسردگی جسمی مرتبط می باشد.
- بروز اختلال خواب که به صورت زیاده روی در خوابیدن و یا کم خوابی خود را نشان می دهد.
- کاهش میل جنسی
- سردرد
ارتباط چاقی و افسردگی
با اشاره هایی که پیرامون افسردگی، نشانه های افسردگی و به ویژه نشانه های افسردگی جسمی داشتیم، می توان گفت ارتباط چاقی و افسردگی نیز یکی از زیر مجموعه های افسردگی جسمانی به شمار می رود. چاقی با بروز مشکلات متعدد در جسم و روان فرد می تواند او را به افسردگی بکشاند و اثرات نامطلوبی را در زندگی اشخاص به جای بگذارد.
اهمیت افسردگی و اضافه وزن سبب شده تا مطالعات متعددی درباره ی ارتباط چاقی و افسردگی انجام شود. نتایج این بررسی ها و مطالعات نشان می دهد که احتمالا ابتلای افراد چاق به افسردگی 25 درصد بیشتر از سایر افراد می باشد.
نکته ی دیگر درباره ی ارتباط چاقی و افسردگی، پرسشی می باشد که ذهن بسیاری از افراد را درگیر کرده است و آن سوال این است که چاقی باعث افسردگی می شود یا افسردگی سبب چاقی می گردد؟
در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که هنوز پاسخ قطعی و مشخصی وجود ندارد اما می توان گفت چاقی مفرط به سبب اثرات مخربی که بر روح و روان فرد می گذارد، می تواند منجر به افسردگی گردد. همچنین افسردگی نیز می تواند به اضافه وزن و چاقی منجر شود. این پاسخ ها مهر تأیید بر ارتباط افسردگی و اضافه وزن می باشد.
درمان چاقی و افسردگی
ارتباط چاقی و افسردگی اگر چه اثرات نامطلوبی به همراه دارد اما خبر خوش این است که هر دو مشکل قابل درمان می باشند.
از مهم ترین راه های درمان چاقی و افسردگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
داشتن برنامه ی غذایی سالم
یکی از مهم ترین مواردی می باشد که می تواند هم در روحیه ی افراد و بهبود وضعیت افسردگی مؤثر باشد و هم سبب کاهش وزن افراد گردد.
ورزش
ورزش و فعالیت بدنی منظم و تحرک هم می تواند سبب کاهش وزن گردد و هم در بهبود افسردگی نقش دارد.
معنا بخشیدن به زندگی
در زمینه ی ارتباط چاقی و افسردگی و جهت درمان آن، معنا بخشیدن به زندگی را دست کم نگیرید. اگرچه جست و جوی معنا برای زندگی ممکن است دشوار و پیچیده به نظر برسد اما خودتان را درگیر دشواری های این مسیر نکنید. معنا را در چیزهای کوچک زندگی و طبیعت اطرافتان پیدا کنید و برای خود، شادی ها و معناهای کوچک بسازید.
تلاش شما برای یافتن و پیدا کردن همین معناهای کوچک سبب می شود از افسردگی فاصله بگیرید. همچنین این جست و جوها در بسیاری از موارد با تحرک و فعالیت هایی همراه می باشد که این مورد نیز می تواند در کاهش وزن شما تأثیرگذار باشد.
جراحی لاغری
جراحی لاغری را نیز می توان یکی از مناسب ترین روش ها جهت درمان چاقی به شمار آورد. چاقی یک شبه و در کوتاه مدت به وجود نیامده است. برای همین درمان چاقی با روش هایی مانند تغذیه ی سالم و ورزش، مسیری طولانی دارد و گاه نیز ممکن است نتایج این روش ها کاملا محسوس و ملموس نباشند.
یکی از روش های مناسب جهت درمان چاقی که در مقایسه با سایر روش ها، سریع تر و مطمئن تر می باشد، عمل اسلیو معده می باشد. جراحی لاغری کمک می کند تا فرد با کاهش وزن به سمت بهبود روحی نیز گام بردارد.
همچنین بخوانید : شناخت انواع روش های لاغری
نکاتی برای جلوگیری از افسردگی بعد از عمل لاغری
ارتباط چاقی و افسردگی از آن گونه ارتباط ها می باشد که با درمان یک پایه ی این رابطه، پایه ی دیگر نیز می تواند بهبود یابد.
بنابراین اگر شما درگیر افسردگی هستید و عمل لاغری انجام داده اید، می توانید امیدوار باشید که پس از عمل لاغری، افسردگی تان نیز تا حد زیادی درمان شود.
اما چنانچه هنوز درگیر افسردگی بعد از عمل لاغری می باشید، پیشنهاد می کنیم جهت جلوگیری از افسردگی بعد از عمل لاغری، از راهکارهای زیر استفاده نمایید:
با نزدیکان و دوستانتان ارتباط داشته باشید
برای این منظور می توانید شبکه ی امنی از دوستانتان را پیرامون خود داشته باشید و در مواقع لزوم با آنها گفت و گو کنید. گفت و گوی مداوم درباره ی دغدغه هایتان می تواند نقش مؤثری در جلوگیری از افسردگی بعد از عمل لاغری داشته باشد.
فعالیت بدنی داشته باشید
تحرک و فعالیت بدنی می تواند روحیه ی شما را حفظ کند و از افسردگی پس از عمل لاغری جلوگیری نماید. البته فراموش نکنید که جهت تنظیم میزان و شدت فعالیت های بدنی پس از عمل لاغری حتما با پزشک معالج خود مشورت نمایید.
نیمه ی پر لیوان را ببینید
مشکلات زندگی همیشه وجود دارند. سعی کنید در کنار توجه به مشکلات، خوبی ها و زیبایی زندگی خود را ببینید. این تغییر زاویه ی دید به شما کمک خواهد کرد تا با مشکلات راحت تر مواجه شوید و به هنگام مواجهه با مشکلات نیز بیشتر به دنبال راه حل باشید.
در صورتی که پیش از عمل لاغری از داروهای ضد افسردگی استفاده می کردید، با پزشک تان مشورت نمایید و در صورت تجویز دوباره از آنها استفاده نمایید.
همچنین بخوانید : همه چیز درباره عمل ساسی بای پس
افراد چاق چگونه دچار افسردگی نشوند؟
ارتباط تنگاتنگ چاقی و افسردگی سبب شده تا بسیاری از متخصصان در پی یافتن راهکارهایی باشند تا از ابتلای افراد چاق به افسردگی جلوگیری نمایند. از مهم ترین راهکارها می توان موارد زیر را برشمرد:
- پذیرش، کلیدواژه ی بسیار مهمی در زندگی می باشد. تلاش کنید تا بدن و شرایط بدنی خود را بپذیرید. پذیرش گامی مهم و اساسی در کاهش افسردگی می باشد.
- برنامه ی روزانه خود را به گونه ای تنظیم کنید که حتما جایی برای ورزش باشد.
- به روح و روان خود اهمیت بدهید. برای این منظور می توانید سیر مطالعاتی منظمی را شروع کنید و به آگاهی تان بیفزایید.
- اطلاعاتتان را درباره ی مواد غذایی افزایش دهید و با مصرف غذاهای سالم، هم وزنتان را کنترل کنید و هم حال روحی تان را بهبود بخشید.
بدون نظر