جراحی مینی بای پس چیست؟

این مقاله از سایت دکتر یاهو، به بررسی دقیق و علمی جراحی مینی بای پس معده می‌پردازد. خواندن این مقاله می‌تواند اطلاعات مفیدی را در این زمینه در اختیار شما قرار دهد.

در دنیای امروز، چاقی به یکی از مهم‌ترین مشکلات سلامتی و بهداشت در جوامع تبدیل شده و به عواملی نظیر تحرک کم، رژیم غذایی ناسالم و عوامل ژنتیکی بستگی دارد. در برخی موارد، افراد نمی‌توانند از طریق رعایت رژیم غذایی و فعالیت ورزشی منظم، به کاهش وزن دلخواه خود برسند. به همین دلیل، به جراحی‌های متابولیک نظیر عمل مینی بای پس معده روی می‌آورند تا در مدت زمان کوتاهی، کاهش وزن زیادی را تجربه کنند.

به طور کلی، جراحی مینی بای پس، زیر مجموعه عمل بای پس سنتی محسوب شده و اهداف بای پس را در تغییر سیستم گوارشی و کاهش وزن دنبال می‌کند. اما باید توجه داشت که این عمل با بای پس سنتی، تفاوت‌هایی دارد. اگر متقاضی انجام جراحی لاغری هستید و در حال حاضر با سوالات زیادی در رابطه با انواع جراحی‌های متابولیک روبه‌رو شده‌اید، نگران نباشید، ما در این مقاله به تمامی سوالات شما در زمینه جراحی مینی بای پس پاسخ می‌دهیم.

جراحی مینی بای پس معده چیست؟

جراحی مینی بای پس از انواع جراحی لاغری است که فرآیند آن ترکیبی از عمل اسلیو معده و بای پس سنتی به حساب می‌آید. به طور کلی کاهش وزن حاصل از مینی بای پس به دو صورت انجام می‌شود. در این جراحی برخلاف بای پس کلاسیک، روده کوچک و معده با یک آناستوموز به یکدیگر متصل خواهند شد. به همین علت، به این نوع جراحی، بای پس تک آناستوموزی نیز می‌گویند.

این روش جراحی نسبت به عمل بای پس سنتی، عوارض کمتری به دنبال دارد. اما باید توجه داشت که در جراحی مینی بای پس معده، احتمال ریفلاکس صفرا بیشتر است که عارضه‌ای آزاردهنده به حساب می‌آید. در عمل مینی بای پس، روده باریک قطع نشده و معده کوچک شده به ۱۵۰ تا ۲۰۰ سانتی‌متری روده باریک پیوند می‌خورد.

جراحی مینی بای پس معده چیست؟

تفاوت جراحی مینی بای پس با عمل بای پس معده

همانطور که اشاره شد، جراحی مینی بای پس تنها با یک آناستوموز (نقطه اتصال معده به روده کوچک) انجام می‌شود. این در حالی است که در بای پس عادی، دو آناستوموز اتفاق می‌افتد. برای بیماران مبتلا به چاقی مرضی، عمل مینی بای پس، نتیجه بهتری خواهد داشت زیرا سوءجذب مواد در این جراحی بسیار بیشتر از بای پس عادی است. همچنین حجم کیسه معده در مینی بای پس، بیشتر از بای پس بوده و این امر می‌تواند از بروز مشکلات و عوارض جراحی تا حد زیای جلوگیری کند.

مزایای اصلی جراحی مینی بای پس معده

آیا جراحی مینی بای پس، بازگشت‌پذیر است؟

خوشبختانه این عمل جراحی، جزو جراحی‌های برگش‌پذیر لاغری به حساب می‌آید و در صورتی که بیمار از انجام عمل پشیمان شود یا نتایج عمل موفقیت‌آمیز نباشد، همه چیز به حالت اولیه خود باز می‌گردد. در واقع در این عمل جراحی، برخلاف اسلیو معده، بخش باقی‌مانده معده، از بدن خارج نمی‌شود. البته موادغذایی هم به بخش کنار گذاشته شده معده است، وارد نخواهد شد.

معده بعد از انجام این عمل نیز مایع گوارشی و آنزیم‌های ضروری را برای عمل هضم و جذب مواد غذایی لازم است، تولید می‌کند. بخش میانی روده باریک که همان ۱۵۰ سانتی‌متری از ابتدای روده است، با یک آناستوموز به انتهای کیسه جدید معده متصل خواهد شد. از همین رو در صورت شکست و عدم موفقیت جراحی، می‌توان تغییرات را معکوس کرده و به حالت اولیه بازگرداند.

آماده شدن برای جراحی مینی بای پس معده

تقریباً از دو هفته قبل از انجام جراحی مینی بای پس معده، تیم جراحی موارد زیر را مورد بررسی قرار می‌دهند:

  • سلامت بیمار مورد ارزیابی قرار گرفته و در طول این ارزیابی از بیمار سوالاتی در رابطه با سابقه پزشکی، داروهای مصرفی و سوابق جراحی پرسیده خواهد شد.
  • آزمایشات متعددی نظیر نوار قلب، اشعه ایکس و آزمایش خود از بیمار گرفته می‌شود.

همچنین لازم است تا دو هفته قبل از انجام جراحی، رژیم غذایی زیر توسط بیمار رعایت شود:

  • غذاها بدون شکر باشند.
  • مصرف انواع کربوهیدرات محدود شود.
  • مصرف سبزیجات و پروتئین افزایش یابد.
  • مایعات بیشتری مصرف شود.

اقدامات لازم در روز قبل از جراحی

  • مصرف مایعات شفاف و آبگوشت
  • مصرف یک شیک پروتئینی در طول روز
  • مشورت با جراح در رابطه با قطع داروهای مصرفی

شب قبل از عمل نیز باید نکات گفته شده رعایت شوند:

  • مصرف انواع مواد غذایی و نوشیدنی باید متوقف شود.
  • عدم استعمال دخانیات از جمله سیگار و تنباکو

چه کسانی کاندیدای مناسبی برای جراحی مینی بای پس هستند؟

بیمارانی که از چاقی مفرط با BMI بیشتر از ۴۰ رنج می‌برند یا بیماران دیابتی با BMI بیشتر از ۳۰، کاندیدای مناسبی برای انجام این جراحی هستند. این انتظار وجود دارد که بعد از عمل مینی بای پس، بیمارانی که از انسولین برای کنترل دیابت نوع ۲ خود استفاده می‌کردند، استفاده از این دارو را قطع کرده و فقط قرص مصرف کنند. بعد از گذشت مدت زمان مشخصی، دیگر نیازی به مصرف قرص ضد دیابت نیز نخواهند داشت و میزان قند خون آن‌ها به حد نرمال می‌رسد. در بیماران دیابتی با انجام عمل بای پس معده، ۹۰ تا ۹۳ درصد بهبودی بعد از عمل حاصل شده و مرگ و میر ناشی از این بیماری به طرز چمشگیری کاهش می‌یابد.

افرادی که مبتلا به پرخوری افراطی هستند، علی‌الخصوص در مصرف شیرینی‌جات بسیار پرخوری می‌کنند، استفاده از روش‌های محدودکننده معده برایشان کاربردی نخواهد بود و باید از عمل مینی بای پس استفاده نمایند. همچنین در افرادی که عمل باندینگ انجام داده‌اند ولی به دلیل مصرف شیرینی‌جات، کاهش وزن آن‌ها با شکست مواجه شده یا دچار توقف در کاهش وزن شده‌اند، این نوع جراحی لاغری، می‌تواند بهترین جایگزین برای آن‌ها باشد.

همچنین وجود ریفلاکس معده به مری در اغلب بیماران مبتلا به چاقی مفرط یا افرادی که تحت عمل جراحی باندینگ قرار گرفته‌اند و در حال حاضر دچار عوارض دیلاتاسیون مری و ریفلاکس شده‌اند، موجب می‌شود تا از تکنیک مینی بای پس برای رفع این موضوع در بیماران استفاده شود. عوارضی نظیر زخم‌های استازوریدی، دیابت نوع دو، هایپرلیبیدمی و فشار خون بالا به میزان ۷۰ تا ۹۰ درصد بعد از این عمل جراحی، بهبود می‌یابد.

مقاله مرتبط: محاسبه bmi 

میزان کاهش وزن با جراحی مینی بای پس معده

معمولاً بیمارانی که تحت عمل جراحی مینی بای پس معده قرار گرفته‌اند، بعد از عمل به سرعت وزن کم کرده و این کاهش وزن در طولانی مدت حفظ می‌شود. کاهش وزن این افراد بعد از ۳ ماه، یک سوم اضافه وزن و بعد از یکسال، دو سوم تا سه چهارم اضافه وزن آن‌ها خواهد بود.

اکثر بیماران بین یک تا دو سال اول بعد از این عمل، بالاترین میزان کاهش وزن را تجربه کرده و وزن زیادی را از دست می‌دهند. البته بعد از مدتی ممکن است مقدار کمی از این کاهش وزن، بازگردد. اما نتایج عمل مینی بای پس در طولانی مدت کاملاً تأثیرگذار و قابل توجه بوده و بیماران به طور متوسط ۷۰ درصد وزن اضافی خود را بعد از انجام این عمل از دست می‌دهند و می‌توانند این کاهش وزن را به مدت ۱۰ سال حفظ کنند.

باید توجه داشته باشید که این آمار و ارقام به طور میانگین محاسبه شده است. بیمارانی که رژیم غذایی اصولی و مناسبی را دنبال می‌کنند و به طور منظم فعالیت ورزشی و بدنی دارند، حتی بیشتر از میزان گفته شده نیز کاهش وزن خواهند داشت.

مزایای اصلی جراحی مینی بای پس معده

مزایای اصلی جراحی مینی بای پس معده

از مهم‌ترین مزایای جراحی مینی بای پس معده می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • کاهش وزن سریع: همانطور که اشاره شد، بعد از انجام این نوع جراحی لاغری، وزن به سرعت کاهش می‌یابد. در این روش، اندازه معده بیمار کوچک شده و همچنین مسیر روده باریک نیز تغییر می‌کند. در نتیجه مقدار غذای مصرفی و جذب آن‌ها با محدودیت روبه‌رو خواهد شد.
  • بهبود سلامت کلی بیمار: چاقی از جمله بیماری‌هایی است که مشکلات متعددی را در طول زمان برای فرد به وجود می‌آورد که از جمله آن می‌توان به دیابت نوع دو، پرفشاری خون، آپنه خواب و غیره اشاره کرد. جراحی مینی بای پس موجب بهبود یا از بین رفتن این مشکلات و بیماری‌ها شده و با کاهش وزن می‌تواند از خطر ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان‎های مرتبط با چاقی جلوگیری کند.
  • افزایش سطح اعتماد به نفس: کاهش وزن تأثیر مستقیمی بر بهبود اعتماد به نفس و حضور فرد در اجتماع دارد. با کاهش وزن، کیفیت زندگی افراد افزایش می‌یابد، به طوری که بسیاری از بیماران بعد از انجام این عمل، احساس انرژی و راحتی بیشتری خواهند داشت.
  • حفظ کاهش وزن در بلند مدت: برخلاف برخی از رژیم‌های غذایی غیراصولی یا مکمل‌های کاهش وزن، نتایج کاهش وزن بعد از عمل مینی بای پس در بلند مدت نیز ثابت بوده و می‌توان آن را حفظ کرد. با رعایت رژیم غذایی اصولی و تحرک دائمی، بیماران می‌توانند وزن ایده‌آل خود را ثابت نگه دارند.
  • کم تهاجمی بودن عمل مینی بای پس: این عمل، یک روش جراحی کم تهاجمی است که در مقایسه با جراحی بای پس معده، برش‌های کوچک‌تری داشته و دوران نقاهت آن نیز کوتاه‌تر است.
  • مدت زمان کوتاه عمل جراحی: مدت زمان این جراحی بسیار کوتاه است و برای افرادی که تحمل بیهوشی طولانی مدت را ندارند، گزینه مناسبی خواهد بود.
  • عمل مینی بای پس، برگشت‌پذیر است: برگشت‌پذیر بودن جراحی بدان معنا است که بعد از انجام جراحی، امکان تبدیل آن به بای پس وجود داشته و همچنین می‌توان معده را به حالت اولیه نیز بازگرداند.
  • احتمال کم عود مجدد چاقی: در این روش جراحی، احتمال عود مجدد چاقی به نسبت جراحی اسلیو و باندینگ بسیار کمتر است.
  • موفقیت‌آمیز بودن عمل برای افراد ریزه‌خوار: این جراحی برای افرادی که عادت به ریزه‌خواری دارند و همچنین تمایل آن‌ها به مصرف شیرینی زیادی است و در عین حال تحرک و فعالیت ورزشی چندانی ندارند، به نسبت سایر روش‌های جراحی، پاسخ‌دهی بهتری خواهد داشت.

نکات مهم بعد از عمل مینی بای پس معده

جراحی مینی بای پس از جمله عمل‌های لاغری سریع و آسان است که به روش لاپاراسکوپی انجام می‌گیرد. دوره نقاهت این بیماری کوتاه و راحت بوده و مدت زمان بستری بیمار در بیمارستان بین ۳ الی ۴ روز خواهد بود. همچنین بیماران معمولاً ۱ تا ۲ روز اول را در بخش مراقبت‌های ویژه نگهداری می‌شوند. بعد از انجام این عمل می‌توان با استفاده از ورود لوله از بینی به معده، تمامی محتویات معده را به طور کامل تخلیه کرد. علاوه بر این، بیماران باید هر سه ماه یکبار چک شوند تا اگر ویتامین و مواد معدنی بدن آن‌ها کاهش یافته است، از مکمل‌های مخصوص برای آن‌ها استفاده شود.

لیستی از بایدها و نبایدهای بعد از عمل مینی بای پس در ادامه برای شما قرار داده شده است:

۱. رعایت رژیم غذایی اصولی

در سه ماه اول بعد از انجام جراحی، لازم است افراد رژیم غذایی خاصی را رعایت کنند. در طول زمان این رژیم غذایی، معمولی‌تر می‌شود.

۲. عدم انجام کارهای سنگین

در شش هفته ابتدایی بعد از عمل مینی بای پس، بیمار نباید هیچ‌گونه وسیله سنگینی را بلند کرده یا حتی هل بدهد. همچنین در انجام حرکات کششی و حرکاتی که ممکن است به او فشار وارد کند، باید احتیاط کرده یا آن‌ها را کنار بگذارد.

۳. داشتن تحرک کافی و فعالیت ورزشی مناسب

بیماران بعد از انجام این جراحی نباید به مدت طولانی بنشینند یا بایستند. آن‌ها باید به طور مداوم وضعیت خود را تغییر داده و تحرک داشته باشند. هرچند فعالیت‌های ورزشی مناسب و اصولی نیز می‌تواند روند کاهش وزن را سرعت بخشد و بهبود کیفیت زندگی فرد کمک کند.

  1. عدم استعمال دخانیات و سیگار

برای انجام عمل مینی بای پس، بیمار باید قبل و بعد از جراحی از استعمال سیگار خودداری کند. این عمل تغییرات زیادی را در سیستم گوارشی او به وجود می‌آورد و سیگار کشیدن می‌تواند موجب بروز عفونت، نشتی و ایجاد زخم در محل بخیه‌ها شود.

۵. پایبندی به سبک زندگی سالم

جراحی مینی بای پس، تنها شروع راه لاغری است. بسیار دارای اهمیت است که بیمار بعد از عمل سبک زندگی سالمی داشته باشد. بنابراین توصیه می‌شود بیماران ورزش کنند و غذاهای سالم بخورند. اگر به این سبک زندگی درست، پایبند باشند، می‌توانند نتایج بسیار خوبی از عمل جراحی خود دریافت کنند.

۶. گنجاندن مواد گفته شده در برنامه غذایی

  • غذاهای نرم و پوره‌ای شکل
  • گوشت بدون چربی قرمز یا گوشت مرغ چرخ شده
  • ماهی
  • تخم مرغ
  • برنج سفید
  • غلات پخته یا خشک
  • میوه بدون پوست و دانه
  • سبزیجات بدون پوست پخته

۷. حذف مواد گفته شده از برنامه غذایی

  • گوشت قرمز خشک یا سفت
  • غذاهای چرب
  • مواد غذایی با ادویه تند و زیاد
  • الکل

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی کامل جراحی مینی بای پس پرداختیم. این جراحی در واقع راه‌حلی است که به طور همزمان فرد از مزایای جراحی بای پس و مزایای جراحی اسلیو برخوردار می‌شود. پیچیدگی و مدت زمان عمل به علت تک آناستوموزی بودن آن، بسار کمتر از بای پس عادی است ولی عوارض آن بیشتر از اسلیو خواهد بود. اما این عمل، برخلاف اسلیو معده، برگشت‌پذیر بوده و می‌توان شرایط بیمار را به حالت اولیه قبل از عمل بازگرداند. تأثیرگذاری آن نیز بیشتر از اسلیو بوده و نزدیک به بای پس عادی است.

عمل مینی بای پس، جدیدتر از اسلیو و بای پس سنتی است و ممکن است برخی از پزشکان از انجام آن برنیایند. اما دکتر ناصر یاهو از جمله متخصصانی است که می‌تواند این جراحی را به بهترین شکل ممکن انجام داده و نتایج قابل قبولی را برای بیمار خود رقم بزند. البته تصمیم نهایی برای انجام این عمل نیز بر عهده پزشک است تا با بررسی آزمایشات و معاینات، بهترین جراحی لاغری را برای شما انتخاب کند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *