از کجا بفهمیم اضافه وزن داریم؟ برای این منظور قبل از آن، باید بدانیم شاخص bmi چیست؟ و دانستن مقدار آن در هر فرد چگونه به داشتن اندامی متناسب کمک میکند؟ محاسبه بی ام آی یا شاخص توده بدنی بدن یکی از ابزارهای مهم برای تشخیص میزان چاقی در افراد می باشد.

چاقی و لاغری از جمله ویژگی ها و صفت هایی هستند که به انسان ها نسبت داده می شوند. در واقع میزان چربی و bmi موجود در بدن مشخص می کند که فردی چاق و یا لاغر است. یکی از روشهای کاهش BMI عمل های لاغری مانند اسلیو معده و بای پس معده است. چاق و یا لاغر بودن بیشتر و یا کمتر از حد نرمال می تواند سلامتی بدن را با خطراتی مواجه نماید.

خدمات اسلیو معده دکتر ناصر یاهو

شاخص توده بدنی چیست؟

شاخص توده بدنی یا BMI یک شاخص آماری برای مقایسه وزن و قد افراد است. BMI میزان چاقی را اندازه‌گیری نمی‌کند، بلکه ابزاری برای برآورد سلامت وزن افراد باتوجه‌به قدشان است.

فرمول bmi برای خانم ها و آقایان

این شاخص توسط آدولف کوئتله، دانشمند بلژیکی، در سال‌های 1830 تا 1850 ابداع شد. محاسبه BMI بسیار ساده است و در بسیاری از موارد برای تعیین اضافه‌وزن و کمبود وزن مورداستفاده قرار می‌گیرد. BMI از تقسیم وزن فرد به کیلوگرم بر توان دوم قد به متر به دست می‌آید. فرمول محاسبه BMI به‌صورت زیر است:

وزن (کیلوگرم) تقسیم مربع قد (متر)

BMI روش ساده‌ای برای ارزیابی اولیه وزن است؛ اما تنها شاخص نیست و عواملی مانند توزیع چربی بدن، جنسیت، سن و نژاد نیز باید در نظر گرفته شود.

شاخص توده بدنی چیست؟

BMI چه چیزی را نشان می‌دهد؟

همانطور که اشاره شد، BMI یا همان شاخص توده بدنی، یک ابزار سریع برای ارائه‌کنندگان مراقبت‌های بهداشتی است که از طریق آن، می‌توانند از خطر ابتدا به برخی از بیماری‌ها و اختلالات مضر برای سلامتی را آگاهی یابند. با این حال، همیشه از این ابزار برای اندازه‌گیری دقیق چربی استفاده نمی‌کنند و تنها معیار سلامتی عمومی در نظر گرفته نمی‌شود. در صورتی که شما نگرانی در رابطه با میزان وزن یا خطر ابتلا به برخی بیماری‌های سلامتی نظیر بیماری‌های قلب و عروق دارید، بهتر است با مراقب بهداشتی یا پزشک متخصص خود، مشورت نمایید. آن‌ها در چنین شرایطی، بهترین کمک برای شما خواهند بود.

BMI چه چیزی را نشان می‌دهد؟

بررسی فرمول BMI از نظر دکتر ناصر یاهو

در این مطلب قصد داریم اطلاعات کاملی را درباره ی محاسبه این شاخص ارائه دهیم. قبل از تصمیم برای انجام هر اقدامی برای لاغری بهتر است حتما از bmi خود مطلع گردید.

نتایج BMI یا شاخص توده بدنی به چه معنا است؟

BMI ابزاری رایج است که وزن فرد را در ارتباط با قد اندازه‌گیری می‌کند. محاسبه BMI یک عدد واحد ارائه می‌دهد که مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (CDC) آن را به شرح زیر طبقه‌بندی می‌کند:

  • BMI کمتر از 18.5 نشان‌دهنده کمبود وزن است.
  • BMI بین 18.5 تا 24.9 نشان‌دهنده دامنه وزن سالم است.
  • BMI بین 25 تا 29.9 ممکن است نشان‌دهنده اضافه وزن باشد.
  • BMI 30یا بیشتر ممکن است نشان‌دهنده چاقی باشد.

اما CDC همچنین تأکید می‌کند که BMI ترکیب بدن یا سلامت فرد را ارزیابی نمی‌کند. BMI ابزار غربالگری است که افراد باید آن را در کنار سایر آزمایش‌ها و ارزیابی‌ها برای تعیین خطرات بالقوه سلامتی استفاده کنند.

شاخص توده بدنی همچنین نشان‌دهنده موارد زیر است:

  • وضعیت کلی وزن: BMI نشان می‌دهد آیا وزن فرد در محدوده طبیعی، کمبود وزن یا اضافه‌وزن/چاق است.
  • برآورد تقریبی درصد چربی بدن: به‌طورکلی، BMI بالاتر با درصد چربی بدن بالاتر همراه است.
  • خطر بیماری‌های مرتبط با چاقی: BMI بالاتر با افزایش خطر بیماری‌هایی مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی همراه است.

وزن مناسب برای خانم‌ها چگونه تعریف می‌شود؟

8. استخوان‌بندی در خانم‌ها

استخوان‌بندی یکی از عوامل اصلی در تعیین وزن مناسب برای خانم‌ها و آقایان است. به طور کلی، استخوان‌بندی افراد به سه دسته ریز، متوسط و درشت تقسیم می‌شوند. برای مشخص کردن استخوان‌بندی باید اندازه مچ دست را با قد فرد نسبت داد. نتایج در ادامه در سه دسته‌بندی قدی، بررسی خواهند شد:

خانم‌ها با قد زیر 158

  • استخوان‌بندی ریز: در صورتی که اندازه مچ، کمتر از 13 سانتی‌متر باشد.
  • استخوان‌بندی متوسط: برای خانم‌هایی با اندازه مچ 13 تا 14 سانتی‌متر.
  • استخوان‌بندی درشت: اگر اندازه مچ بیشتر از 14 سانتی‌تر باشد، استخوان‌بندی درشت است.

خانم‌ها با قد بین 158 تا 167

  • استخوان‌بندی ریز: اندازه مچ دست در این افراد، کمتر از 15 سانتی‌متر است.
  • استخوان‌بندی متوسط: در صورتی که اندازه مچ دست شما بین 16 تا 17 سانتی‌متر باشد.
  • استخوان‌بندی درشت: برای خانم‌هایی با دور مچ دست بیشتر از 17 سانتی‌متر.

خانم‌ها با قد بین 158 تا 167

خانم‌ها با قد بیشتر از ۱۶۷ سانتی‌متر

  • استخوان‌بندی ریز: خانم‌ها با اندازه مچ دست کمتر از ۱۶ سانتی‌متر
  • استخوان‌بندی متوسط: اندازه مچ دست در این خانم‌ها ۱۶ تا ۱۷ سانتی‌متر است.
  • استخوان‌بندی درشت: در صورتی که اندازه مچ دست خانم‌ها بیشتر از ۱۷ سانتی‌متر باشد.

دانستن مقدار BMI در هر فرد چگونه به داشتن اندامی متناسب کمک میکند؟

در واقع bmi به معنی شاخص توده بدنی می باشد. هر فردی متناسب با قد و وزن خود میزانی از چربی در بدن خود دارد. این شاخص و محاسبه ی آن می تواند میزان سلامتی بدن را مشخص نماید. در افراد چاق این شاخص بیشتر از اندازه ی استاندارد می باشد و در افراد بسیار لاغر نیز این شاخص کمتر از میزان استاندارد است. کم یا زیاد بودن این عدد می تواند عوارضی را برای سلامتی در پی داشته باشد.

طبق تحقیقات وبسایت (NHS.UK):

شاخص توده بدنی (BMI) معیاری است که از قد و وزن شما برای بررسی سالم بودن وزن شما استفاده می کند.محاسبه BMI وزن یک بزرگسال را بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد آنها بر حسب متر تقسیم می کند. برای مثال، BMI 25 به معنای 25 کیلوگرم بر متر مربع است.

فرمول bmi چیست؟

فرمول حساب کردن شاخص bmi به این صورت است که وزن خود را بر حسب کیلو گرم تقسیم بر قد برحسب متر به توان 2 می کنیم. توجه داشته باشید که وزن باید بر حسب کیلوگرم و قد بر حسب متر باشد. در صورتی که عدد به دست آمده بیشتر از 30 باشد فرد چاق به حساب می آید و حتما باید اقداماتی را برای کم کردن وزن و تناسب اندام انجام دهد. پیاده روی، کاهش استرس، ورزش کردن و رعایت رژیم غذایی سالم می تواند شاخص بی ام آی را کنترل نماید.

فرمول bmi

فرمول bmi چیست؟

محاسبه bmi زنان آنلاین

فرمول BMI برای مردان و زنان یکسان است و با تقسیم وزن افراد بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد آنها بر حسب متر (BMI = kg/m²) محاسبه می شود.

با این حال، تفسیر نتایج BMI برای زنان کمی متفاوت از مردان است، زیرا زنان برای همان BMI چربی بیشتری نسبت به مردان دارند. به طور کلی، دسته های BMI زیر برای ارزیابی وضعیت وزن زنان استفاده می شود:

  • کمبود وزن: BMI < 18.5
  • وزن طبیعی: BMI 18.5-24.9
  • اضافه وزن: BMI 25-29.9
  • چاقی: BMI 30 یا بالاتر

مهم است که توجه داشته باشید که BMI تنها یک معیار مورد استفاده برای ارزیابی وضعیت وزن و خطرات سلامتی است. عوامل دیگری مانند توده عضلانی، ترکیب بدن و دور کمر نیز باید در هنگام ارزیابی وزن و سلامت فرد در نظر گرفته شود.

سایر عوامل موثر بر BMI در خانم ها

علاوه بر دسته بندی های عمومی که قبلاً ذکر کردم، عوامل دیگری نیز وجود دارند که می توانند بر نحوه تفسیر BMI برای زنان تأثیر بگذارند. در ادامه به چند مورد اشاره کرده ایم:

1. دوران بارداری:

BMI نباید برای ارزیابی وضعیت وزن در دوران بارداری استفاده شود، زیرا بدن در این دوران تغییرات زیادی را تجربه می کند. در عوض، پزشکان ممکن است از اقدامات دیگری مانند افزایش وزن یا دور کمر برای ارزیابی سلامت یک زن باردار استفاده کنند.

در کل محاسبه شاخص توده بدنی در دوران بارداری توصیه نمی شود، زیرا در این دوران وزن جنین و جفت نیز بر روی وزن مادر اضافه می شود. وجود این اضافه وزن سبب می شود تا نتیجه درستی از شاخص حاصل نگردد. بهتر است بعد از زایمان اقدام به اندازه گیری bmi خود نمایید.

البته توجه داشته باشید که رعایت رژیم غذایی سالم در دوران بارداری سبب می شود تا با اضافه وزن زیاد روبرو نشوید و یک اندام متناسب داشته باشید. اگر شاخص توده بدنی 25 و کمتر از آن باشد یعنی دارای اندامی متناسب می باشد. در صورت بیشتر بودن این عدد بهتر است اقدامات لازم برای کاهش وزن را انجام دهید.

2. دوران یائسگی:

زنان ممکن است در طول یائسگی تغییراتی را در ترکیب بدن و متابولیسم تجربه کنند که می تواند بر BMI آنها تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، زنان ممکن است توده عضلانی خود را از دست بدهند و توده چربی به دست آورند، که می تواند منجر به افزایش BMI شود، حتی اگر وزن آنها تغییر نکرده باشد.

3. نژاد:

نژاد و گروه های قومی مختلف ممکن است خطرات سلامتی متفاوتی در BMI یکسان داشته باشند. به عنوان مثال، برخی از مطالعات نشان داده‌اند که جمعیت‌های آسیای جنوبی و شرق آسیا ممکن است با BMI پایین‌تر نسبت به سایر گروه‌ها در معرض خطر افزایش مشکلات سلامتی باشند.

4. سن:

BMI ممکن است با افزایش سن زنان، به ویژه پس از 60 سالگی، دقیق تر شود. این به این دلیل است که افراد مسن ممکن است توده عضلانی و تراکم استخوان را از دست بدهند که می تواند بر وزن و BMI آنها تأثیر بگذارد. به همین دلیل، اقدامات دیگری مانند دور کمر یا ترکیب بدن ممکن است برای ارزیابی خطرات سلامتی در زنان مسن مفیدتر باشد.

5. ورزشکاری:

زنانی که بسیار ورزشکار هستند یا توده عضلانی زیادی دارند، ممکن است بر اساس وزن و قد خود، BMI بالاتری نسبت به آنچه “طبیعی” در نظر گرفته می شود، داشته باشند.

این به این دلیل است که عضله از چربی متراکم تر است، بنابراین زنی که عضله زیادی دارد حتی اگر خیلی لاغر باشد ممکن است وزن بیشتری داشته باشد. به همین دلیل، BMI ممکن است بهترین معیار سنجش سلامت برای زنانی که بسیار فعال هستند یا توده عضلانی زیادی دارند، نباشد.

6. خطرات سلامتی:

در حالی که BMI می تواند ابزار مفیدی برای ارزیابی خطرات سلامتی مرتبط با وزن باشد، همیشه یک پیش بینی کننده کامل برای نتایج سلامتی نیست.

برخی از زنان با BMI “طبیعی” ممکن است همچنان در معرض خطر مشکلات سلامتی باشند اگر چربی شکمی زیادی (به عنوان چاقی مرکزی) یا سایر عوامل خطر مانند فشار خون بالا یا کلسترول بالا داشته باشند. مهم است که در هنگام ارزیابی خطرات سلامتی زنان، رویکردی جامع به سلامت داشته باشیم و همه عوامل مرتبط را در نظر بگیریم.

7. کاهش وزن:

اگر زنی با توجه به شاخص توده بدنی خود دارای اضافه وزن یا چاق باشد، از دست دادن حتی مقدار کمی از وزن (مثلاً 5 تا 10 درصد از وزن اولیه او) می تواند منجر به بهبود قابل توجهی در نتایج سلامتی شود. با این حال، کاهش وزن همیشه باید به روشی ایمن و پایدار، با راهنمایی یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا متخصص تغذیه انجام شود.

آیا BMI زنان یائسه با خانم‌های عادی فرق دارد؟

آیا BMI زنان یائسه با خانم‌های عادی فرق دارد؟

با افزایش سن خانم‌ها، چربی بدن آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. زمان یائسه شدن زنان، سطح هورمون‌ها در بدنشان کاهش یافته که شامل هورمون‌های جنسی، رشد، تیروئید و غیره می‌شود. این امر موجب کاهش توده عضلانی شده و در نتیجه چربی شکمی افزایش می‌یابد. در واقع تغییرات مرتبط با افزایش سن و یائسگی، موجب کاهش میزان تحرک و فعالیت بدنی در زنان می‌شود.

به طور کلی، زنان مسن‌تر نسبت به خانم‌های جوان، توده عضلانی کمتر و چربی بیشتری در قسمت شکمی خود دارند. بنابراین در صورتی که وزن یک خانم 70 ساله با خانم 30 ساله برابر باشد، ممکن است چربی بدنی آن‌ها به میزان قابل توجهی متفاوت باشد. مطابق با شواهد بدست آمده، یائسگی به تغییر در ترکیب بدن کمک می‌کند و تجمع چربی احشایی در این دوران، صرف نظر از تغییرات وزنی، بیشتر خواهد شد.

همچنین باید در نظر داشت که زنان یائسه، به مرور زمان، بافت استخوانی خود را از دست می‌دهند که این خود باعث کوتاه شدن قد و افزایش عدد BMI می‌شود. بهترین BMI برای خانم‌ها، در رده 5/18 تا 9/24 قرار می‌گیرد. اما همانطور که گفته شد، محدودیت‌هایی نظیر نژاد، شرایط سلامتی، استخوان‌بندی و غیره می‌تواند بر روی این موضوع تأثیر داشته باشد. برای مثال، می‌توان به زنان مکزیکی و زنان سفیدپوست اشاره کرد که زنان مکزیکی به نسبت زنان سفید پوست، در بافت شکمی خود، چربی کمتری دارند. همچنین زنان یائسه از این نژاد، به علت کوتاه شدن قد از طریق از دست دادن بافت استخوانی، از BMI بالاتری برخوردار هستند. بنابراین نمی‌توان این ابزار را که به عنوان یک معیار خوب برای سنجش تناسب یا عدم تناسب اندام در نظر گرفته می‌شود، به همه زنان تعمیم داد.

فرمول وزن مناسب

افرادی که مقدار BMI آن‌ها با فرمول یاد شده، بین 18.5 تا 24.9 به دست می‌آید، در محدوده بهینه وزنی قرار دارند. با این حال، چاقی بدن و محاسبه BMI، به تنهایی نمی‌توانند سلامت کلی فرد را مشخص نمایند. عوامل دیگر مانند ژنتیک، کشیدن سیگار، سطح فعالیت، مصرف الکل و شرایط سلامت روان، می‌توانند در محاسبه فرمول وزن مناسب و بررسی سلامتی فرد نقش داشته باشند.

میزان دقت BMI چقدر است؟

شاخص بی ام آی، محدوده وزنی مناسب را به ازای قد افراد، مشخص می‌کند. با این حال، عضله بسیار متراکم‌تر از چربی است و این مساله می‌تواند در محاسبه BMI و تعیین فرمول وزن مناسب، خطا ایجاد کند. در واقع، افرادی مانند بوکسورهای سنگین وزن، که بدن عضلانی دارند، مقدار BMI بالایی خواهند داشت؛ در حالی که آن‌ها از وزن سالمی برخوردار هستند.

در مقابل، در برخی نژادها، فرد مقدار BMI کمتر از 24.9 دارد و سالم به نظر می‌رسد؛ در حالی که این شخص در معرض ابتلا به دیابت قرار دارد. این مشکل بیشتر در بزرگسالان ساکن جنوب آسیا دیده می‌شود.

بانوان باردار نیز نباید از BMI به عنوان یک معیار سلامت، استفاده کنند. آن‌ها می‌توانند بر اساس نتایج آزمایش‌هایی که به پزشک نشان می‌دهند، از وضعیت جسمانی خود در دوران بارداری اطمینان پیدا کنند.

محاسبه bmi برای خانم ها و جدول BMI زنان بر اساس قد و وزن

شاخص توده بدنی (BMI) معیاری است که معمولاً برای ارزیابی رابطه بین قد و وزن افراد استفاده می شود. فرمول BMI به شرح زیر است:

BMI = وزن (کیلوگرم) / قد (m)^2

بر اساس این فرمول، جدول زیر محدوده مقادیر BMI و دسته بندی وزن مربوطه را برای زنان بالغ بر اساس قد و وزن آنها ارائه می دهد:

قد (feet, inches) قد (بر حسب متر) وزن (lbs) وزن (kg) BMI دسته وزن
4’10” 1.47 91-118 41-53 19-24 نرمال
4’11” 1.50 94-123 43-56 19-25 نرمال
5’0″ 1.52 97-128 44-58 19-26 نرمال
5’1″ 1.55 100-133 45-60 19-26 نرمال
5’2″ 1.57 104-138 47-63 19-27 نرمال
5’3″ 1.60 107-143 49-65 19-27 نرمال
5’4″ 1.63 110-148 50-67 19-28 نرمال
5’5″ 1.65 114-153 52-69 19-28 نرمال
5’6″ 1.68 118-158 54-71 19-29 نرمال
5’7″ 1.70 121-163 55-74 19-29 نرمال
6’0″ 1.83 153-205 70-93 25-31 اضافه وزن
6’1″ 1.85 158-211 72-96 25-31 اضافه وزن
6’2″ 1.88 162-217 74-98 25-32 اضافه وزن
6’3″ 1.91 167-223 76-101 25-32 اضافه وزن
6’4″ 1.93 171-229 78-104 25-32 اضافه وزن
6’5″ 1.96 175-234 80-106 25-32 اضافه وزن

فرمول BMI برای خانم‌ ها

برای رسیدن به فرمول BMI برای خانم‌ها، باید نکات ظریف و مختلفی را در نظر گرفت. از مهم‌ترین نکاتی که باید در این رابطه در نظر گرفت، این است که شاخص توده بدنی برای زنان همیشه دقیق نخواهد بود. محاسبه BMI همیشه به صورت تقسیم وزن (برحسب کیلوگرم) بر مجذور قد (برحسب متر) بدست می‌آید. عدد بدست آمده از این فرمول، نشان می‌دهد که آیا زنان، وزن ایده‌آلی دارند یا دچار کمبود وزن، اضافه وزن یا چاقی هستند.

پزشکان و متخصصان تغذیه معمولاً از شاخص توده بدنی به عنوان پنجره‌ای رو به سلامت کلی افراد استفاده می‌کنند؛ اما زمانی که صحبت از فرمول بی ام ای زنان می‌شود، این قضیه کمی متفاوت بوده و هاله‌ای از ابهام روی قضیه قرار می‌گیرد.

تعیین بی ام ای زنان می‌تواند بسیار مفید باشد زیرا یک ارزیابی سلامت سریع و راحت به شمار می‌رود، اما تفاوت‌های کلیدی که بین زنان و مردان وجود دارد، می‌تواند بر قابلیت مورد اطمینان بودن این شخص روی تشخیص سلامتی، تأثیر بگذارد. به طور مثال، چربی بدن زنان معمولاً بیشتر از مردان است، اما جدول BMI جداگانه‌ای برای زنان وجود ندارد؛ با همه این‌ها، بهترین BMI برای خانم‌ها، معمولاً در رده 5/18 تا 9/24 قرار می‌گیرد. جدول BMI خانم‌ها به شرح زیر است:

  • BMI کمتر از 5/18: کمبود وزن، زیر وزن نرمال
  • BMI بین 5/18 تا 9/24: وزن متناسب و طبیعی
  • BMI بین 25 تا 9/29: اضافه وزن
  • BMI بین 30 تا 9/34: چاقی کلاس I
  • BMI بین 35 تا 9/39: چاقی کلاس II
  • BMI بیشتر از 40: چاقی کلاس III

محاسبه BMI مردان

شاخص توده بدنی یا همان BMI، ابزاری است که برای تعیین تناسب وزن نسبت به قد، استفاده می‌شود؛ اما این ابزار، یک کلمه کاملاً عملی است و چربی اضافی بدن را مستقیماً اندازه‌گیری نمی‌کند، بلکه تنها برای تخمین چربی اضافی یا ناکافی بدن طراحی شده است و تصویر کاملی را برای برخی افراد ارائه نخواهد داد.

بر همین اساس، عوامل دیگری نیز برای تعیین وزن مناسب در کنار BMI در نظر گرفته می‌شوند که عبارتند از؛ سن، جنسیت، سابقه پزشکی خانوادگی، سبک زندگی و توزیع وزن خواهد شد. برای محاسبه BMI مردان و تعریف وزن مناسب برای آن‌ها، باید وزن را بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد برحسب سانتی‌متر، تقسیم کرد. محدوده‌های وزنی شاخص توده بدنی مردان به شرح زیر است:

  • BMI زیر 5/18: کمبود وزن
  • BMI بین 5/18 تا 9/24: وزن طبیعی و سالم
  • BMI بین 25 تا 9/29: اضافه وزن
  • BMI بیشتر از 30: انواع چاقی

اگرچه بی ام ای بدن به طور مستقیم نمی‌تواند چربی را اندازه بگیرد، اما نتایج آن تا حدودی با نتایج سایر روش‌های اندازه‌گیری چربی بدن، ارتباط دارد. برخی از مهم‌ترین روش‌های اندازه‌گیری چربی بدن، به شرح زیر است:

  • اندازه‌گیری ضخامت چین‌خوردگی پوست قسمت‌های مختلف بدن
  • چگالی‌سنجی: وزن محاسبه شده در محیط با وزن محاسبه شده در آب، مقایسه می‌شود.
  • تجزیه و تحلیل امپدانس بیوالکتریکی (BIA): از الکترودها برای سنجش توده‌های چربی بدنی، استفاده خواهد شد. در این روش، هرچه مقاومت الکتریکی بیشتر باشد، چربی بدن نیز بیشتر است.

بهترین BMI برای خانم ها چیست؟

شاخص توده بدنی (BMI) اندازه گیری چربی بدن بر اساس قد و وزن است که برای مردان و زنان محاسبه می شود. با این حال، “بهترین” BMI برای یک زن می تواند به عوامل مختلفی مانند سن، قد، توده عضلانی و سلامت کلی بستگی داشته باشد.

بر اساس یافته های جدید سازمان جهانی بهداشت (WHO):

BMI بین 18.5 تا 24.9 یک محدوده وزنی سالم برای بزرگسالان از جمله زنان در نظر گرفته می شود. با این حال، ذکر این نکته ضروری است که BMI یک شاخص کامل برای سلامتی نیست و عواملی مانند ترکیب بدن، دور کمر و سطح کلی تناسب اندام را در نظر نمی گیرد.

بنابراین، برای زنان مهم است که هنگام ارزیابی اهداف سلامتی و وزن خود، علاوه بر BMI، عوامل دیگری را نیز در نظر بگیرند. زنان باید بر حفظ یک سبک زندگی سالم که شامل یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و خواب کافی و مدیریت استرس باشد تمرکز کنند. علاوه بر این، توصیه می شود با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید تا محدوده وزنی مناسب را برای یک فرد بر اساس نیازها و اهداف سلامتی خاص خود تعیین کنید.

شاخص توده بدنی خوب برای زنان از نظر سن چقدر است؟

میزان BMI شامل بررسی کامل چربی بدن نیست، اما معمولا به عنوان معیاری برای داشتن وزن سالم بدنی بکار گرفته می شود.جدول زیر محدوده توصیه شده BMI برای زنان را بر اساس سن نشان می دهد:

 

بازه سنی خانم ها  بازه BMI توصیه شده برای خانم ها
18-24 18.5-24.9
25-34 18.5-24.9
35-44 18.5-24.9
45-54 18.5-24.9
55-64 18.5-24.9
بالاتر از 65 18.5-24.9

مهم است که توجه داشته باشید که BMI باید به عنوان یک راهنمای کلی استفاده شود و نه به عنوان یک معیار قطعی وزن سالم. عواملی مانند توده عضلانی، تراکم استخوان و ترکیب کلی بدن می توانند بر BMI تأثیر بگذارند. بنابراین، مهم است که عوامل دیگری مانند اندازه دور کمر، سلامت کلی و عادات سبک زندگی را در هنگام تعیین وزن سالم در نظر بگیرید.

محاسبه بی ام آی چه کاربردی دارد؟

کاربرد اندازه گیری bmi مشخص نمودن میزان چربی و عضله در بدن است. مقدار چربی باید در بدن استاندارد و نرمال باشد. کم بودن و یا زیاد بودن آن عواقب منفی را برای سلامتی در پی خواهد داشت. با استفاده از این فرمول می توان میزان سلامتی بدن را مشخص نموده و اقداماتی برای بهبود آن انجام داد.

به طور مثال در صورتی که شاخص توده بدنی فردی کمتر از میزان استاندارد باشد حتما باید با استفاده از مکمل ها و رژیم غذایی سالم این عدد را به مقدار استاندارد رساند. به طور کلی دانستن این شاخص می تواند کمکی در جهت بهبود سلامتی بدن باشد. در مواردی که bmi بیشتر از 35 و 40 است ممکن است آسیب های جدی به اندام های بدن وارد گردد.

محاسبه بی ام آی چه کاربردی دارد؟

با محاسبه ی این شاخص می توان تصمیم و روش مناسبی را برای لاغری و کاهش وزن انتخاب نمود. در مواردی چاره ای جز انجام عمل جراحی لاغری وجود ندارد و فرد حتما باید تحت یکی از عمل ها قرار گیرد تا موفق به کاهش وزن شود. در صورتی که به موقع اقدام برای این کار صورت نگیرد قطعا فرد دچار مشکلاتی خواهد شد.

در اغلب موارد بیمارانی که مبتلا به چاقی مفرط هستند از بیماری هایی مانند فشار خون و دیابت نیز رنج می برند. جراحی هایی مانند بای پس معده می تواند درمانی برای دیابت نوع دو باشد.

پیشنهاد مطالعه: بای پس معده توسط دکتر ناصر یاهو

اندازه گیری شاخص توده بدنی مناسب چه کسانی است؟

محاسبه bmi برای تمامی افراد مناسب است و هر کس می تواند با استفاده از شاخص توده بی ام آی میزان سلامتی بدن خود را بسنجد. زن، مرد، مسن، کودک، جوان و ورزشکار همه و همه با اندازه گیری شاخص توده بدنی خود می توانند میزان چاقی و یا لاغری خود را بدانند.

البته در مواردی ممکن است محاسبه bmi مناسب نباشد و عدد به دست آمده اطلاعات دقیقی را به دست ندهد. به طور مثال در صورتی که یک خانم باردار با استفاده از این فرمول میزان چاقی خود را اندازه گیری نماید قطعا اطلاعات صحیحی را به دست نخواهد آورد. اما به طور کلی:

اندازه‌گیری شاخص توده بدنی (BMI) برای اکثر افراد بزرگسال و کودکان بالای 2 سال مناسب است. اما برای گروه‌های زیر ممکن است مناسب نباشد:

  1. کودکان زیر 2 سال: BMI برای نوزادان و شیرخواران مناسب نیست زیرا الگوی رشد آنها متفاوت است.
  2. زنان باردار: BMI در دوران بارداری تغییر می‌کند و نمی‌تواند نشان‌دهنده وضعیت وزنی باشد.
  3. ورزشکاران و افراد پرتوان: افرادی که عضلات زیادی دارند ممکن است BMI بالاتری داشته باشند؛ اما چاق نباشند.
  4. افراد مسن: محدوده BMI سالم برای سالمندان کمی بالاتر است.
  5. افراد بسیار قدبلند یا کوتاه: BMI برای افراد خیلی کوتاه یا بلند ممکن است گمراه‌کننده باشد.
  6. افراد با نقص یا آسیب عصبی – عضلانی: در این افراد توده عضلانی کاهش‌یافته و BMI ممکن است گمراه‌کننده باشد.

در مجموع BMI یک اندازه‌گیری اولیه است و باید در کنار سایر عوامل برای ارزیابی وزن مناسب موردتوجه قرار گیرد.

چگونه شاخص توده بدنی خود را کاهش دهیم؟

اگر می‌خواهید بدانید آسان‌ترین راه‌ها برای نگه‌داشتن BMI خود در حدود سطح ایده ال (18.5-24.5) چیست، نکات پیشنهادی ما را بخوانید:

 

کاهش مصرف کالری روزانه

کاهش مصرف کالری روزانه

قانون اساسی کاهش BMI و حفظ وزن سالم به‌طورکلی، مساوی یا اندکی کمتر از کالری سوزانده شده است. از یک ماشین‌حساب کالری برای محاسبه تقریبی تعداد کالری مصرفی روزانه استفاده کنید و سپس تنها همان مقدار یا اندکی کمتر اگر می‌خواهید وزن کلی خود را کاهش دهید، استفاده کنید.

کاهش مصرف نمک

با حذف مواد غذایی فراوری شده (تنقلات، غذاهای آماده و غیره) که به کاهش مصرف مواد غذایی چرب نیز کمک می‌کند، مصرف سدیم خود را کاهش دهید و از نمک‌پاش اجتناب کنید. به‌جای آن از ادویه‌جات و گیاهان برای طعم دادن به غذا استفاده کنید.

کاهش مصرف نمک

افزایش فعالیت بدنی

چربی اضافی بدن خود را با شرکت در تمرینات منظم هوازی بسوزانید. تمرینات هوازی برای ذوب کردن چربی ایدئال هستند؛ زیرا از چربی به‌عنوان منبع اصلی سوخت استفاده می‌کنند، درحالی‌که کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها تا حد کمتری مصرف می‌شوند. دویدن، دوچرخه‌سواری سریع و پیاده‌روی سریع، و قایقرانی همگی نمونه‌های عالی از تمرینات قلبی – عروقی هستند که به کاهش چربی کمک می‌کنند.

خواب کافی

به‌اندازه کافی بخوابید. کمبود خواب باعث تغییرات هورمونی می‌شود که اشتها را زیاد می‌کند و باعث افزایش وزن می‌شود. هدف‌گذاری کنید هر شب 7 تا 9 ساعت بخوابید.

نتایج شاخص بی ام آی به چه معناست؟

نتایج شاخص بی ام آی به چه معناست؟

خب عدد به دست آمده از محاسبه bmi اطلاعاتی را در دست ما قرار می دهد که به قرار زیر می باشد:

  • اگر عدد به دست آمده بین 18.5 و 24.9 قرار داشته باشد فرد دارای وزن نرمالی است و چاق یا لاغر به حساب نمی آید.
  • در صورتی که شاخص کمتر از عدد 18.5 باشد فرد لاغر بوده و وزن او کمتر از میزان استاندارد می باشد.
  • فردی که شاخص بدنی او بین 25 تا 29.9 قرار دارد دارای اضافه وزن می باشد و حتما باید با رعایت رژیم ورزش کردن وزن خود را کمتر نماید.
  • اگر عدد شاخص بیشتر از 30 باشد فرد دچار چاقی می باشد
  • در صورت بیشتر بودن شاخص از عدد 35 فرد از چاقی مفرط رنج می برد.

افرادی که bmi آن ها بین 25 تا 30 می باشد با رعایت مواردی می توانند کاهش وزن داشته باشند. در این مورد نیازی به انجام عمل جراحی لاغری نیست. کاهش استرس نیز از جمله عوامل بسیار موثر در داشتن اندام ایده آل می باشد. بسیاری از افراد پرخوری عصبی دارند و زمانی که استرس زیادی را تجربه می نمایند اقدام به خوردن غذا و خوراکی های مضر می نمایند.

بنابراین توصیه می شود حتما اقداماتی در جهت کاهش استرس انجام دهید. متاسفانه در زندگی های شهری و پیشرفته امروز استرس بسیار زیادی وجود دارد. انجام مراقبه و پناه بردن به طبیعت می تواند استرس شما را کاهش دهد.

 

جدول bmi در سنین مختلف

در ادامه به بررسی جدول bmi در سنین مختلف می پردازیم. توده های بدنی در جدول زیر را بر اساس سن افراد مشاهده می کنید:

جدول bmi در سنین مختلف

محاسبه bmi بر اساس سن

محدوده توصیه شده شاخص توده بدنی (BMI) در سنین مختلف:

  1. کودکان و نوجوانان (2-18 سال): BMI در کودکان و نوجوانان بسیار با سن و جنسیت آنها متفاوت است. نمودارهای درصدی BMI ویژه کودکان وجود دارد که این تفاوت‌ها را در نظر می‌گیرد. به طور کلی:
  • زیر درصد 5 کمبود وزن
  • بین درصد 5 تا 85 وزن سالم
  • بین درصد 85 تا 95 اضافه وزن
  • بالای درصد 95 چاق در نظر گرفته می‌شود.

 

  1. بزرگسالان (19-39 سال):
  • کمبود وزن: زیر 18.5
  • وزن سالم: 18.5 –9
  • اضافه‌وزن: 25 –9
  • چاق: 30 و بالاتر

 

  1. بزرگسالان (40-59 سال): محدوده سالم مشابه بزرگسالان جوانتر است.
  • کمبود وزن: زیر 18.5
  • وزن سالم: 18.5 –9
  • اضافه‌وزن: 25 –9
  • چاق: 30 و بالاتر

 

  1. سالمندان (60 سال و بالاتر):
    • کمبود وزن: زیر 22
    • وزن سالم: 22 – 27
    • اضافه‌وزن: 27 – 30
    • چاق: بالای 30

به‌طورکلی با افزایش سن در بزرگسالان، محدوده BMI توصیه شده به سمت بالاتر تغییر می‌کند که به دلیل تغییرات ترکیب بدن است. اما آستانه‌های BMI برای کمبود وزن و چاقی در بزرگسالان نسبتاً ثابت است. به‌طورکلی BMI باید در بستر سایر عوامل سلامت مانند درصد چربی بدن، جرم عضلانی و عوامل خطر بیماری‌ها ارزیابی شود.

 

محاسبه bmi در کودکان

شاخص توده بدنی در کودکان نیز یکی از موارد برای تشخیص میزان سلامتی بدن آن ها می باشد. البته که نحوه ی محاسبه bmi در کودکان متفاوت تر از بزرگسالان می باشد . برای کسب اطلاعات دقیق در این باره بهتر است جدول شاخص توده بدنی کودکان را مورد بررسی قرار دهید.

قد، وزن و نوع استخوان بندی از جمله عوامل تاثیر گذار در شاخص توده بدنی کودکان می باشد. همچنین جنسیت کودکان نیز بر روی این عدد تاثیرگذار است.

در اندازه‌گیری شاخص توده بدنی (BMI) در کودکان باید نکات زیر را در نظر گرفت:

  • از نمودارهای رشد BMI سن – جنس اختصاصی کودکان استفاده شود، نه جداول بزرگسالان
  • BMI کودک با همسالان خود مقایسه شود، نه بزرگسالان
  • رشد و نمو طبیعی کودک در نظر گرفته شود
  • تغییرات BMI کودک در طول زمان رصد شود، نه فقط یک اندازه‌گیری
  • علاوه بر BMI، شاخص‌های دیگر مانند درصد چربی بدن هم مدنظر باشد
  • افزایش یا کاهش شدید BMI ممکن است نشانه‌ای از مشکل باشد
  • BMI تنها یک معیار است، سایر جنبه‌های سلامت کودک هم مهم هستند
  • تفسیر BMI کودک حتماً با مشاوره پزشک کودک یا متخصص تغذیه صورت گیرد

به‌طورکلی، محاسبه BMI در کودکان نیازمند دقت و تفسیر صحیح توسط متخصص است.

 

 

سایر راه های کاهش شاخص توده بدنی

برای این منظور 3 روش دیگر وجود دارد که به توضیح مختصری از آن ها می پردازیم

ورزش کردن

در صورتی که شاخص توده بدنی و bmi بیش از 25 باشد فرد دچار اضافه وزن است. این اضافه وزن می تواند 2 تا 10 کیلو باشد. در این شرایط با انتخاب یک سبک زندگی سالم، رعایت رژیم غذایی و ورزش کردن می توان شاخص توده بدنی را کاهش داد. معمولا در این شرایط فرد تقریبا دارای اندام متناسبی است و نیازی به روش های سخت برای لاغری نیست. البته باید توجه داشت که بی توجهی به سبک زندگی سالم می تواند به مرور سبب افزایش بیشتر شاخص توده بدنی گردد و این خطرناک است.

 

کاهش استرس

افرادی که bmi آن ها بین 25 تا 30 می باشد با رعایت مواردی می توانند کاهش وزن داشته باشند. در این مورد نیازی به انجام عمل جراحی لاغری نیست. کاهش استرس نیز از جمله عوامل بسیار موثر در داشتن اندام ایده آل می باشد. بسیاری از افراد پرخوری عصبی دارند و زمانی که استرس زیادی را تجربه می نمایند اقدام به خوردن غذا و خوراکی های مضر می نمایند.

بنابراین توصیه می شود حتما اقداماتی در جهت کاهش استرس انجام دهید. متاسفانه در زندگی های شهری و پیشرفته امروز استرس بسیار زیادی وجود دارد. انجام مراقبه و پناه بردن به طبیعت می تواند استرس شما را کاهش دهد.

 

عمل جراحی لاغری

اگر خانم هستید یا آقا، می توانید با در نظر گرفتن فرمول bmi برای خانم ها و آقایان و در صورتی که شاخص توده بدنی شما در جدول bmi بیشتر از حد مجاز باشد، نشانه بالا بودن میزان چربی و اضافه وزن شما خواهد بود و حتما باید روش مناسبی را برای کاهش شاخص توده بدنی خود انتخاب نماید. در مراحل اول تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی توصیه می شود. پیاده روی و ورزش روزانه نیز می تواند کمک بزرگی برای سلامتی باشد.

عمل جراحی لاغری

اگر اضافه وزن به اندازه ای باشد که فشار و وزن بسیار زیادی به استخوان ها وارد شود و فرد نتیجه ی خوبی را از رژیم و ورزش نگیرد. توصیه می شود تا عمل جراحی لاغری مانند اسلیو معده یا بای پس معده انجام گردد. افرادی که bmi بالای 35 و 40 دارند حتما باید از روش های جراحی استفاده نمایند.

 شاخص توده بدنی در ورزشکاران چگونه محاسبه انجام می‌شود؟

دسته‌بندی BMI برای ورزشکاران به‌خوبی کاربرد ندارد؛ زیرا آنها اغلب توده عضلانی بیشتری دارند که BMI را نادرست نشان می‌دهد. چند روش برای تنظیم BMI در ورزشکاران وجود دارد:

  1. استفاده از BMI اختصاصی ورزش: برخی ورزش‌ها مثل فوتبال استاندارد BMI خاص خود را دارند که توده عضلانی بیشتر ورزشکاران آن رشته را در نظر می‌گیرد.
  2. استفاده از درصد چربی: اندازه‌گیری درصد چربی بدن ورزشکار به جای BMI، تصویر دقیق‌تری از ترکیب بدن ارائه می‌دهد. ورزشکاران هدف گذاری درصد چربی پایین‌تری دارند.
  3. تنظیم BMI: یک ضریب تنظیم برای فرمول استاندارد BMI به کار برده می‌شود تا توده عضلانی بیشتر لحاظ شود. مثلاً کم کردن 1-2 امتیاز از BMI ورزشکاران.
  4. استفاده از سایر اندازه‌گیری‌ها: از آنجا که BMI محدودیت دارد، سایر اندازه‌گیری‌ها مثل محیط کمر یا نسبت محیط کمر به قد ممکن است برای ارزیابی چربی بدن ورزشکاران به کار رود.

نکته کلیدی این است که BMI بالاتر در ورزشکاران معمولاً به دلیل توده عضلانی بیشتر است نه چربی اضافی. استفاده از دسته‌بندی تنظیم شده BMI یا سایر اندازه‌گیری‌ها برای ارزیابی سلامت و آمادگی آنها مناسب‌تر است.

خدمات جراحی لاغری دکتر ناصر یاهو

دکتر ناصر یاهو متخصص و جراح چاقی و زیبایی با انجام بیش از صدها عمل لاغری مختلف نظیر : اسلیو معده، بای پس معده و انواع جراحی های پیکر تراشی، توانسته است 100 ها نفر از افرادی که شاخص توده بدنی (جدول bmi) آنها بالاتر از حد استاندارد بوده را درمان نماید.

دکتر ناصر یاهو با بررسی فرمول bmi برای خانم ها و آقایان و با معاینه و بررسی سایر آزمایشات لازم، نوع عمل مورد نیاز را به مراجعه کنندگان خود اعلام می کند. جهت اطلاع از وضعیت اضافه وزن خود، می توانید با شماره های مندرج در سایت تماس گرفته و با دکتر یاهو مشاوره نمایید.

خدمات اسلیو معده دکتر ناصر یاهو

سوالات متدوال

شاخص توده بدنی زنان و مردان و حتی کودکان با یکدیگر متفاوت هستند.BMI خانم ها اگر بین 18.5 تا 24.9 باشد شاخص توده بدنی نرمال محسوب می شود.

بله. افراد با BMI بالا می توانند به روشهای مختلفی که در این مقاله آمده مانند: ورزش، اصلاح رژیم غذایی و… این شاخص را پایین بیاورند.

 

منبع:
clevelandclinic

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *