باندینگ معده یا حلقه معده یکی از انواع عملهای لاغری است که تنها برای افرادی انجام میشود که بعد از تلاش برای کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش منظم به نتیجهای نرسیدهاند. علاوه بر این، افراد متقاضی اغلب از بیماریهای مزمن مرتبط با چاقی و انواع مشکلات دیگر رنج میبرند. در عمل باندینگ معده، حلقهای دور تا دور قسمت بالایی معده قرار میگیرد و وظیفه آن تنگ کردن ورودی معده در جهت کاهش غذای مصرفی و ایجاد حس سیری در افراد است.
انجام چنین عملهای لاغری تنها در صورتی توصیه میشود که درمان چاقی بیمار راهحل دیگری نداشته باشد و اضافه وزن یک تهدید جدی برای سلامتی فرد به حساب بیاید. در صورتی که قصد انجام عمل باندینگ معده را دارید، باید با یک متخصص چاقی مشورت نمایید. در ادامه این مقاله، به بررسی عمل باندینگ معده پرداخته و موارد مهم در رابطه با این نوع جراحی لاغری، مورد بررسی قرار میگیرد.
عمل باندینگ معده چیست؟
عمل باندینگ معده که با نام حلقه معده نیز شناخته میشود، یکی از انواع عمل معده برای از بین بردن اضافه وزن است که در طی آن یک حلقه سیلیکونی قابل تنظیم در اطراف بالاترین قسمت معده قرار میگیرد. با قرار گرفتن این حلقه، یک کیسه کوچک در بالای حلقه ایجاد شده و قسمت بزرگتر معده در زیر قرار میگیرد. عمل باندینگ به منظور کاهش اندازه معده و ایجاد محدودیت در مصرف مواد غذایی ایجاد میشود.
بعد از قرار گرفتن حلقه در معده، یک لوله به آن متصل میشود. دسترسی به لوله از طریق دریچهای است که در زیر پوست قرار میگیرد. با استفاده از این دریچه، جراح محلول سالین را به حلقه تزریق کرده و قطر آن را تنظیم میکند. میزان تنگی حلقه از طریق این تنظیمات و توسط جراح تغییر میکند.
قسمت ابتدایی معده افرادی که باندینگ انجام دادهاند، مقدار غذای کمتری را میتواند در خود نگه دارد. در نتیجه افراد با مصرف مقدار غذای کمتری، احساس سیری خواهند داشت. از جمله مزایای باندینگ معده میتوان به این امر اشاره کرد که جذب مواد معدنی و ویتامینها مانند قبل از عمل ادامه داشته و معده بدون سوءجذب، غذا را هضم میکند.
عمل باندینگ معده در چه صورتی توصیه میشود؟
انجام عمل باندینگ معده و انواع دیگر جراحیهای لاغری، تنها زمانی توصیه میشود که رژیمهای غذایی و فعالیتهای ورزشی جوابگو نیستند. همچنین در صورتی که وضعیت سلامتی بیمار خاص باشد و نتواند با روشهای گفته شده، وزن خود را کاهش دهد، عملهای جراحی لاغری، توصیه میشوند.
البته گاهی اضافه وزن فرد به اندازهای است که نمیتوان آن را با ورزش و رژیم از بین برد. بنابراین نیاز خواهد بود تا از یک روش جراحی، برای سادهتر کردن فرآیند لاغری استفاده کرد. عمل باندینگ معده، حجم معده را کاهش داده و احساس سیری زودرس را به فرد القا میکند. با اینکه این جراحی، نسبتاً رایج است، اما برای همه افراد هم قابل انجام نخواهد بود. برای مثال، افراد مبتلا به چاقی شدید و مرضی، کاندیدای مناسبی برای این عمل به حساب نمیآیند. تنها افرادی میتوانند از جراحی باندینگ معده استفاده کنند که شرایط زیر را داشته باشند:
- انگیزه کافی برای کاهش وزن داشته باشند.
- اضافه وزن کمتر از 50 کیلوگرم دارند.
- هدف آنها از لاغری، رسیدن به شاخص توده بدنی کمتر از 30 است.
- این افراد برای انجام فعالیت ورزشی روزانه و منظم بعد از عمل مشکلی ندارند.
- توانایی اجرای رژیم غذایی توصیه شده توسط پزشک را دارند.
بنابراین اگر شما جزو گروههای گفته نیستید و تنها برای لاغری عجله دارید یا تمایلی به انجام ورزش مستمر و رژیم غذایی مشخص ندارید، نمیتوانید عمل باندینگ را انجام دهید. همچنین این جراحی برای افرادی که پرخوری میکنند و علاقه زیادی به مصرف شیرینیجات دارند، مناسب نیست. برای رسیدن به نتیجه موفقیتآمیز از این عمل، باید الگوی غذایی خود را با توجه به نظر پزشک تغییر دهید.
البته باید توجه کنید که بیماران با سابقه انجام جراحی در قسمتهای فوقانی معده، بهتر است از انجام عمل باندینگ معده اجتناب کنند. زیرا ممکن است نتیجه مناسبی از این عمل برای آنها حاصل نشود. بیماران با سابقه جراحی فوندوپلیکاسیون نیز از جمه این افراد به حساب میآیند.
با عمل باندینگ معده چه مقدار کاهش وزن اتفاق میافتد؟
کاهش وزن با انجام عمل باندینگ با سرعت کمتری به نسبت سایر روشهای جراحی حاصل میشود. میانگین کاهش وزن در این عمل، حدود 40 درصد اضافه وزن در طی دو سال است. به طور مثال افراد با 45 کیلوگرم اضافه وزن، در طی دو سال، 18 کیلوگرم وزن کم میکنند. این نکته را نیز باید در نظر داشته باشید که سبک زندگی افراد و تغییرات رژیم غذایی و میزان تحرک آنها میتواند بر روی میزان کاهش وزن تأثیر داشته و میزان آن را تغییر دهد.
مزایای عمل باندینگ معده چیست؟
لاغری با عمل باندینگ معده، برای بسیاری از بیماران دارای اضافه وزن و مبتلا به چاقی مفید خواهد بود. مزایای این عمل موجب شده تا پزشکان متخصص چاقی، آن را به عنوان یک روش جراحی موثر بشناسند. دکتر ناصر یاهو، یکی از پزشکانی که انجام عمل باندینگ را توصیه میکند. برخی از مهمترین مزایای انجام عمل حلقه معده با روش لاپاراسکوپی به شرح زیر خواهد بود:
- امکان کاهش وزن به طور طولانی مدت در افراد مبتلا به چاقی
- دوران نقاهت کوتاه و ریکاوری سریع بیمار
- کاهش احتمال بروز عفونت در محل زخمها و بروز فتق بعد از انجام جراحی
- جلوگیری از بروز اختلال بیاختیاری در ادرار
- جذب کامل ویتامینها و مواد معدنی بدون اختلال
- دستیابی به وزن ایدهآل و افزایش سطح اعتماد به نفس
- کمترین میزان دستکاری در دستگاه گوارش و معده
- امکان برداشتن حلقه از معده و برگشتپذیر بودن عمل جراحی
- هزینه کمتر عمل باندینگ معده به نسبت سایر جراحیهای لاغری
- مدت زمان کمتر عمل جراحی باندینگ معده در مقایسه با سایر جراحیهای چاقی
احتمال موفقیت عمل باندینگ معده چقدر است؟
متأسفانه جراحیهای لاغری معده کاملاً صددرصد نبوده و چندان نمیتوان به آنها اطمینان کرد. در برخی مواقع احتمال شکست در عمل جراحی وجود دارد و این مسئله بیشتر به شرایط بدنی فرد و پذیرش معده او بستگی دارد. در عمل باندینگ معده نیز این مسئله مطرح میشود.
قبل از انجام هر عمل جراحی باید آمار و ارقام مربوط به میزان موفقیت جراحیهای پزشک جراح مورد نظر را بررسی کرد. در حالت کلی و با توجه به تجربه بیمارانی که تحت جراحی باندینگ معده قرار گرفتهاند، میزان موفقیت در این عمل جراحی، حدود 50 درصد است.
جمعبندی
قرار دادن حلقه در معده و انجام عمل باندینگ یک تصمیم چالشبرانگیز و مهم است که قبل از انجام آن باید تمامی مزایا و خطرات این نوع جراحی لاغری مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که بعد از قرار گرفتن حلقه در معده مشکلی به وجود آید، میتوان حلقه دیگری را جایگزین کرده یا از روش جراحی دیگری استفاده کرد. روشهای جراحی جایگزین میتوانند عمل بای پس یا عمل جراحی اسلیو معده باشند.
بدون نظر