برخی از بیمارانی که متقاضی انجام عملهای لاغری از جمله جراحی بای پس هستند، از گرسنگی بعد از انجام عمل نگران خواهند بود. در واقع هدف اصلی انجام تمامی عملهای لاغری، کاهش وزن است. اما باید توجه داشت که با کاهش اندازه معده در عمل بای پس، در مقایسه با روزهای قبل عمل، احساس گرسنگی نیز کمتر میشود.
در جراحی بای پس معده، بخشی از معده برداشته میشود که مسئول ترشح هورمون گرلین یا هورمون گرسنگی است. در نتیجه میزان گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده به حداقل خود میرسد. البته هرچه از مدت زمان جراحی بگذرد، احساس گرسنگی بیمار بیشتر میشود که این امر کاملاً طبیعی خواهد بود. ولی این نگرانی نیز در بیماران بیشتر میشود که با احساس گرسنگی و مصرف غذای بیشتر، دوباره دچار افزایش وزن شوند.
در ادامه به بررسی دلایل گرسنگی بعد از عمل بای پس معده پرداخته و ذکر میکنیم که آیا این احساس گرسنگی طبیعی است یا باید در این رابطه نگران بود. با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در این رابطه در اختیارتان قرار گیرد.
گرسنگی بعد از بای پس و علت وقوع آن
گرسنگی بعد از جراحی بای پس، نگرانی رایجی است که در افرادی تحت این جراحی قرار گرفتهاند یا متقاضی انجام آن هستند، به وجود میآید. این گرسنگی به علت بروز تغییرات در سیستم گوارشی بیماران ایجاد میشود. برای درک بهتر این موضوع، بهتر است دلایل بروز چنین اتفاقی بررسی شود:
- سیستم گوارشی تغییریافته: بعد از انجام جراحی بای پس، اندازه معده به طرز قابل توجهی کاهش یافته و مسیر آن نیز تغییر میکند. همین امر منجر به ایجاد فضای کوچکتری برای غذا خواهد شد. این رویکرد منجر به عبور سریعتر غذا شده و فرد زودتر دچار احساس گرسنگی میشود.
- تغییرات هورمونی: جراحی بای پس میتواند روی تولید هورمونهای سیری و گرسنگی (هورمون گرلین و لپتین و پپتید YY) نیز تأثیر داشته و آنها را تنظیم کند. این تغییرات و عدم تعادل هورمونی میتواند احساس گرسنگی را افزایش دهد.
- عوامل روانی: برخی از افراد ممکن است به علتهای روانشناختی، دچار گرسنگی شدید شوند. آنها ممکن است موقعیتها یا احساسات خاصی را با غذا خوردن مرتبط کرده و در نهایت میلشان به غذا را افزایش دهند. این اتفاق حتی زمانی که از نظر جسمی گرسنه نیستند نیز ممکن است اتفاق بیافتد.
به طور مثال بسیاری از افراد، برای مقابله با استرس، اضطراب یا سایر نیازهای عاطفی خود به غذا پناه میبرند. بنابراین افراد بعد از جراحی باید به دنبال راههای جایگزین برای مدیریت احساس خود باشند تا احساس گرسنگی آنها ادامهدار نشود.
مکانیسم بیولوژیکی گرسنگی بعد از بای پس معده
بعد از عمل بای پس معده، در بدن تغییرات اساسی اتفاق میافتد. در این جراحی، اندازه معده کاهش یافته و اشتها کاهش مییابد. همانطور که اشاره شد، مهمترین عامل در تغییر ادراک گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده، تغییر در تعادلات هورمونی است.
گرلین، هورمون گرسنگی در بدن است که بعد از انجام جراحی با کاهش قابل توجهی در بدن روبهرو میشود. در نهایت کاهش تولید گرلین در بدن، موجب کاهش حس گرسنگی خواهد شد. علاوه بر این امر نیز، ترشح هورمون پپتید YYو پپتید-1 شبه گلوکاگون در بدن افزایش مییابد که هر دو این هورمونها به احساس سیری بیشتر کمک میکنند.
تغییرات ادراکی در گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده
تغییرات ادراکی در گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده، تأثیرات زیادی دارد. قبل از انجام این جراحی، گرسنگی ممکن است با میل شدید به غذا خوردن همراه باشد که اغلب با سوزش در معده مشخص خواهد شد. با این حال، بعد از جراحی، شاهد تغییرات در احساسات خود هستید.
گرسنگی بعد از بای پس، در بسیاری از بیماران به یک تجربه ذهنی و مغزی تبدیل میشود. در واقع بعد از جراحی، گرسنگی جسمی کاهش یافته و به عنوان یک احساس پوچ یا نیاز به سوختگیری ظاهر خواهد شد.
نکات مهم در درمان گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده
همانطور که گفته شد، گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده دلایل مختلفی داشته و احساسی طبیعی است. برای درمان این موضوع شما میتوانید نکات زیر را رعایت کنید:
1. پیروی از یک رژیم غذایی متعدل و غنی از ریز مغذیهای مختلف
برای اطمینان از دریافت تمامی ریز مغذیهای مورد نیاز بدن، شما باید از یک رژیم غذایی معتدل و غنی استفاده کنید. بهتر است تدوین رژیم غذایی را برعهده یک متخصص ماهر و باتجربه قرار دهید تا با توجه به نیازهای خاص شما، این برنامه را بنویسد. همچنین توصیه میشود بر مصرف پروتئین بدون چربی، چربیهای مفید، غلات کامل و مقدار زیادی میوه و سبزیجات تأکید داشته باشید.
2. مصرف غذا به صورت آگاهانه
غذا خوردن به صورت آگاهانه میتواند به شما کمک تا علائم سیری و گرسنگی را در خود بهتر بشناسید. این تمرین شامل اقداماتی نظیر آهسته غذا خوردن، مزه مزه کردن هر لقمه و توجه به احساس بدن در حین غذا خوردن و بعد از آن میشود. با این اقدامات شما میتوانید بین گرسنگی فیزیکی و محرکهای عاطفی و روانی تفاوت ایجاد کنید.
3. هیدراته نگه داشتن بدن
در برخی مواقع ممکن است فرد احساس تشنگی را با گرسنگی اشتباه بگیرد. بنابراین باید در طول روز حداقل 8 لیوان آب مصرف کنید تا بدن هیدراته بماند. همیشه یک بطری آب به همراه داشته باشید و در طول روز جرعه جرعه از این آب بنوشید تا نیازهای هیدراتاسیون بدن را برآورده سازید.
4. ایجاد یک چرخه خواب سالم
کمبود خواب میتواند تعادل هورمونهای گرسنگی را به هم بریزد و در نتیجه اشتها افزایش مییابد. در صورتی که شما به مدت 7 تا 9 ساعت در هر شبانهروز بخوابید، با حفظ زمان خواب و بیداری ثابت، یک برنامه خواب سالم را ایجاد خواهید کرد.
5. مشورت با یک پزشک متخصص
در صورتی که بعد از انجام جراحی بای پس، با مشکل گرسنگی روبهرو هستید، بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا ایشان به مشکلات شما به طور اساسی رسیدگی کرده و تغییرات اصولی در برنامه غذایی شما ایجاد کند.
6. تحرک داشتن و حفظ فعالیت بدنی
علاوه بر تغییرات روی رژیم غذایی، حفظ فعالیت بدنی منظم میتواند به مدیریت احساس گرسنگی بعد از عمل بای پس کمک کند. ورزش و تحرک کافی به افزایش متابولیسم کمک کرده و با کاهش سطح استرس، موجب بهبود سلامت کلی بدن میشود.
7. تمرین تکنیکهای کاهش استرس
استرس میتواند احساس گرسنگی را افزایش داده و موجب پرخوری در برخی افراد شود. بنابراین با تمرین تکنیکهای کاهش استرس، میتوانید گرسنگی ذهنی خود را مدیریت کنید. از جمله این تکنیکها میتوان به مدیتیشن، تنفس عمیق و یوگا اشاره کرد. این تمرینها به افزایش احساس آرامش منجر میشوند.
8. نظارت بر مصرف داروها و مکملها
برخی از داروها، متابولیسم سلولها را افزایش داده و روی اشتهای فرد تأثیر دارند. بنابراین نظارت بر مصرف داروها و تأثیر آنها روی احساس گرسنگی، اهمیت زیادی دارد. بنابراین در رابطه با داروهای مصرفی خود با پزشک مشورت کنید.
از نظر ASMBS آیا گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده طبیعی است؟
ASMBS، انجمن آمریکایی جراحی چاقی و متابولیک است که دستورالعملهایی مربوط به رژیم غذایی بعد از انواع جراحی چاقی از جمله جراحی بای پس معده را منتشر میکند. مطابق با دستور ASMBS، بیماران با پیروی از یک برنامه غذایی ساختاریافته و اضافه کردن تدریجی غذاهای جامد به برنامه غذایی میتوانند احساس گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده را کنترل کنند.
در صورت عدم پیروی بیماران از رژیم غذایی توصیه شده، ریز مغذیها به اندازه کافی به بدن نمیرسد و علائم سوءتغذیه یا گرسنگی در بدن پدیدار میشود. از جمله علائم این امر میتوان به ضعف، خستگی، سرگیجه، ریزش مو و دیگر مشکلات جدیتر برای سلامتی اشاره کرد.
برای جلوگیری از بروز احساس گرسنگی و سوءتغذیه، ASMBS توصیه میکند تا بیماران یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین و غذاهای مغذی نظیر میوهها، سبزیجات و غلات کامل داشته باشند و از آن پیروی کنند. بیماران همچنین باید مکملهای ویتامینی و مواد معدنی را نیز مطابق دستور پزشک خود مصرف نمایند.
جمعبندی
در حالی که گرسنگی بعد از جراحی بای پس معده، چالشهای زیادی را به همراه دارد، اما با درک جنبههای مختلف آن میتوان مدیریت بهتری روی این مسئله داشت. سیستم گوارشی تغییر یافته، تغییرات روانشناختی و ادراکی، نقش رژیم غذایی و فعالیتهای بدنی، همگی تجربه جدیدی از گرسنگی بعد از عمل بای پس را ایجاد میکنند.
بدون نظر