جراحی منگنه اسلیو معده

چاقی مفرط به عنوان یکی از معضلات سلامتی در جهان، امروزه افراد زیادی را درگیر کرده است. در کنار رژیم غذایی و ورزش، روش‌ های جراحی نیز به عنوان راه حلی برای راهی از این بیماری ارائه می‌شوند. عمل اسلیو معده یکی از این روش‌ها است که با استفاده از تکنیک‌های مختلف، حجم معده را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد. منگنه معده با اینکه الان به عنوان یک روش دقیق و علمی خیلی مورد تایید نمی باشد. با این حال در این روش، منگنه اسلیو معده یا استاپلر، ابزاری است که در انجام این عمل جراحی نقشی کلیدی ایفا می‌کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی دقیق نحوه انجام این عمل؛ مراقبت ها و عوارض آن بپردازیم.

رزرو نوبت مشاوره و ویزیت جراحی اسلیو دکتر یاهو

ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

منگنه اسلیو معده چیست؟

جراحی منگنه اسلیو معده یا استاپلر گاستریک اسلیو  (Gastric Sleeve Stapling)، یکی از روش‌های کاهش وزن در میان افرادی است که با چاقی مفرط دست و پنجه نرم می‌کنند. منگنه کردن معده را گاهی اوقات گاستروپلاستی با نوار عمودی (VBG) می‌نامند. گاستروپلاستی یک عمل جراحی است که اندازه معده شما را کاهش می‌دهد. در طی جراحی منگنه کردن معده، جراح یک کیسه کوچک معده ایجاد می کند و با استفاده از منگنه های جراحی آن را از بقیه معده شما جدا می‌کند. سوراخی به اندازه یک سکه بین دو ناحیه معده باقی می‌ماند تا غذا از کیسه خارج شود و به ناحیه بزرگ‌تر معده منتقل شود. در روش اصلی منگنه کردن معده، فقط از منگنه برای ایجاد کیسه استفاده می‌شد و روش پیشرفته تر آن کمی بعد VBG نام گرفت. با روش VBG، علاوه بر منگنه، از یک نوار برای جدا کردن کیسه شکم از بقیه قسمت های معده استفاده می‌شود. این باعث می شود جدایی قوی تر و کمی دائمی تر شود. از آنجایی که کیسه شکم جدید شما فقط می تواند 1 تا 2 اونس غذا را در خود جای دهد، شما به سرعت سیر می‌شوید و کمتر از حد معمول غذا می‌خورید. در نتیجه کالری کمتری دریافت می‌کنید و این به نوبه خود منجر به کاهش وزن می‌شود.

انواع منگنه عمل اسلیو معده یا استاپلر

در عمل جراحی اسلیو معده، استفاده از استاپلرها یا منگنه‌ها بخش مهمی از فرایند است که برای برش و بستن بخش‌هایی از معده به کار می‌روند. استاپلرهای مورد استفاده در این عمل می‌توانند بر اساس عملکرد چندین نوع داشته باشند:

  1. منگنه‌های غلافی: این نوع منگنه‌ها، بافتی شبیه به لوله را ایجاد می‌کنند که بخش باقی‌مانده معده را احاطه می‌کند.
  2. منگنه‌ های برشی: این منگنه‌ها، بافت معده را برش داده و بخیه می‌زنند.
  3. منگنه یا استاپلر عمودی: در این روش جراحی، بخش بالایی معده جدا شده و قسمت پایینی به شکل یک لوله باریک باقی می‌ماند که کل حجم معده را به شدت کاهش می‌دهد.
  4. منگنه یا استاپلر افقی: با کمک این منگنه اسلیو، نه تنها حجم معده را کم می‌کند بلکه مسیر عبور غذا از معده به دستگاه گوارش را نیز تغییر می‌دهد. در این تکنیک، بخش بالایی معده قطع شده و به بخش کوچکی از مسیر عبور غذا موسوم به “کیسه معده” متصل می‌گردد.

عمل منگنه اسلیو معده چگونه انجام می شود؟

عمل منگنه اسلیو معده یا گاسترکتومی اسلیو از طریق روش جراحی لاپاراسکوپی انجام می‌شود که یک روش کم تهاجمی است. در این عمل، بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار می‌گیرد. جراح با استفاده از چند برش کوچک، دوربین و ابزارهای جراحی را وارد شکم می‌کند. این ابزارها به جراح امکان می‌دهند تصاویر دقیق و بزرگنمایی شده‌ای از معده را مشاهده کند. در عمل اسلیو معده، جراح حدود 75 تا 85 درصد از حجم معده را به طور عمودی از سمت چپ جدا می‌کند. سپس، لبه‌های باقی‌مانده معده را با استفاده از منگنه به هم می‌چسباند و یک کیسه معده کوچک و لوله مانند ایجاد می‌کند.  این بخش با استفاده از استاپلرهای جراحی منگنه می‌شود، تا معده جدید ایمن و بدون نشت باشد. این کاهش حجم معده باعث می‌شود که بیمار سریع‌تر احساس سیری کند و در نتیجه کالری کمتری دریافت کند.

عمل منگنه اسلیو معده چگونه انجام می شود؟

مدت زمان ریکاوری بعد از جراحی منگنه اسلیو معده

اکثر جراحی های چاقی امروزه روش های کم تهاجمی هستند که به روش لاپاراسکوپی انجام می‌شوند. به جای برش بزرگ مورد نیاز برای جراحی باز، تنها به چند برش کوچک در شکم خود نیاز خواهید داشت. این به بهبودی شما سرعت می‌بخشد.

پس از جراحی منگنه کردن معده، بیماران معمولا 2تا 4 روز در بیمارستان بستری هستند. وقتی در خانه هستید، تشویق می‌شوید استراحت کنید و فعالیت‌های روزانه را محدود کنید. بازگشت به کار ممکن است بین 2 تا 4 هفته طول بکشد.

حدود 1 ماه پس از جراحی، می‌توانید به آرامی یک برنامه ورزشی را برای کمک به کاهش وزن شروع کنید.

اکثر افرادی که جراحی منگنه کردن معده انجام می‌دهند، در ۲ هفته اول پس از جراحی احساس خستگی می‌کنند و انرژی زیادی ندارند. این خستگی بیشتر به دلیل رژیم مایع کم کالری است که پس از جراحی مورد نیاز است. زمانی که غذاهای نرم به رژیم غذایی معرفی شوند، این وضعیت بهتر می‌شود. حدود 6 هفته طول می‌کشد تا به طور کامل پس از جراحی منگنه کردن معده بهبود پیدا کنید و به روال عادی روزانه بازگردید. تا آن زمان، اکثر بیماران قبلا مقدار قابل توجهی از وزن خود را از دست داده اند.

مدت زمان ریکاوری بعد از جراحی منگنه اسلیو معده

مراقبت های بعد از عمل منگنه اسلیو معده یا استاپلر

پس از جراحی اسلیو معده، مراقبت‌های ویژه‌ای برای جلوگیری از عوارض و بهبود سریع‌تر نیاز است. بیماران باید به توصیه‌های تغذیه‌ای دقیق، شامل مصرف غذاهای نرم و مایع در ابتدا، پیروی کنند و به تدریج به غذاهای جامد برگردند. مدیریت درد و پیشگیری از عفونت‌های زخم حیاتی است. فعالیت بدنی ملایم مانند پیاده‌روی توصیه می‌شود تا خطر لخته شدن خون کاهش یابد. همچنین، مکمل‌های غذایی و پیگیری‌های منظم پزشکی برای جلوگیری از کمبود مواد مغذی و دیگر مشکلات بلندمدت ضروری است. سایر مراقبت ها و نکات بعد از عمل به شرح زیر است:

  • مراقبت‌های پزشکی و دارویی؛ بیماران باید داروهای تجویز شده خود را برای کنترل درد و پیشگیری از عفونت‌های احتمالی دقیقا مصرف کنند. پیگیری‌های منظم نزد پزشک برای ارزیابی بهبودی و شناسایی علائم هرگونه عارضه ضروری است.
  • پیشگیری از عوارض؛ برای کمک به جلوگیری از لخته شدن خون، بیماران باید فعالیت‌های فیزیکی ملایم را به تدریج شروع کنند. همچنین، استفاده از جوراب‌های فشاری و در صورت نیاز، تزریق داروهای ضدانعقاد ممکن است توصیه شود.
  • مدیریت عوارض بلندمدت؛ توجه به مصرف مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی برای جلوگیری از کمبودهای غذایی مهم است، به ویژه در مورد آهن، کلسیم و ویتامین B12 که ممکن است به دلیل کاهش جذب در دستگاه گوارشی، کمبود پیدا کنند.

عوارض منگنه اسلیو معده

انجام هر نوع جراحی از جمله جراحی لاغری با منگنه اسلیو معده شما را در معرض خطر عوارضی قرار می‌دهد، از جمله:

  • خونریزی (خونریزی)
  • کم آبی بدن
  • لخته شدن خون در وریدهای پای شما (ترومبوز ورید عمقی)
  • لخته شدن خون در ریه شما (آمبولی ریه)
  • عفونت برش شما
  • ذات الریه
  • ضربان قلب نامنظم

افرادی که جراحی چاقی انجام می‌دهند، به دلیل اضافه وزن و شرایط مرتبط مانند فشار خون بالا و دیابت در معرض خطر بیشتری برای این عوارض هستند.

عوارض منگنه اسلیو معده

در کنار این موارد برخی از عوارض خاص برای جراحی منگنه کردن معده است. شایع ترین عارضه جانبی منگنه زدن معده، سوزش سر دل است که به عنوان رفلاکس معده به مری (GERD) نیز شناخته می‌شود. هنگامی که شدید است، ممکن است برخی از منگنه ها برای تسکین این وضعیت برداشته شوند. سایر عوارض جانبی و عوارض مرتبط با منگنه کردن معده عبارتند از:

  • نشت مایع در خط منگنه
  • اختلال در خط اصلی
  • کمبودهای تغذیه ای
  • باریک یا بسته شدن ارتباط بین دو قسمت معده (تنگی)
  • انبساط کیسه معده، که باعث افزایش مقدار مواد غذایی می‌شد.

سخن پایانی

جراحی منگنه اسلیو معده به عنوان یک روش قدیمی و منسوخ شده در درمان چاقی مفرط و کاهش وزن به شمار می‌رود. در سال های اخیر، جراحان برای انجام جراحی های لاغری از روش های نوین که دقت بالاتر نتایج بهتری دارند، استفاده می کنند. به طور کلی انتخاب جراح باتجربه و متخصص در زمینه جراحی‌های چاقی و اسلیو معده، نقشی کلیدی در موفقیت این عمل ایفا می‌کند. دکتر ناصر یاهو، جراح حاذق و باتجربه با سال‌ها سابقه درخشان در زمینه جراحی‌های چاقی، می‌تواند شما را در مسیر رسیدن به تناسب اندام و سلامتی یاری کند.

 

منبع:

healthline

medicalnewstoday

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *