درمان چاقی و فشار خون با عمل جراحی لاغری امکان پذیر است. قبل از اینکه به بررسی چرا و چگونگی اش بپردازیم بهتر است تا ببینیم منظور از فشار خون بالا چیست؟ زمانی که فشار و سرعت خون در بدن به طرز خطرناکی افزایش پیدا کند، فشار خون یا هایپرتانسیون رخ می دهد.
این اتفاق در بدن یک بیماری تلقی می شود و فرد را با مشکلات جدی روبرو می کند؛ به طوری که در مواقعی حتی حیات و زندگی فرد بیمار به خطر می افتد. زمانی که فشار خون در بدن افزایش پیدا کند یا اصطلاحا بالا رود، تمامی اندام ها و ارگان های دیگر بدن را تحت تاثیر خود قرار می دهد. این موضوع ممکن است باعث بروز بسیاری از بیماری های جدی دیگر در بدن شود.
ضرورت درمان فشار خون بالا
پرفشاری خون معمولا همراه با هیچ علائم و نشانه خاصی نیست و به راحتی پیشرفت می کند. ممکن است بیمار از وجود این مشکل در بدنش آگاه نباشد. همین موضوع باعث می شود تا این بیماری طی چند سال به سادگی پیشرفت کرده و بدن را به شدت درگیر کند.
به دنبال پرفشاری خون، سرخرگ های اصلی و بزرگ بدن خاصیت ارتجاعی خودشان را از دست می دهند. علاوه بر آن سرخرگ ها استحکام و مقاومت اولیه خودشان را نیز از دست می دهند و این موضوع با تاثیرات منفی در بدن همراه است. خوب است تا بدانید امروزه یکی از دلایل مرگ و میر انسان ها در سراسر دنیا همین فشار خون بالاست. بنابراین باید نسبت به این موضوع آگاه بود و قبل از پیشرفت بیماری به دنبال راه های درمان آن رفت.
تأثیر چاقی بر فشار خون
یکی از اصلیترین عوامل بروز فشار خون در افراد، چاقی و اضافه وزن است. از آن طرف میتوان در نظر داشت که فشار خون بالا منجر به بیماریهای قلبی، سکتههای مغزی، نارسایی قلبی و بیماریهای کلیوی خواهد شد. پس چاقی با بروز تمامی این بیماریها در ارتباط بوده و میتواند احتمال ابتلا به آن را افزایش دهد. با توجه به نتایج بدست آمده از پژوهشهای مختلف، در حدود 20 تا 30 درصد بیماران مبتلا به فشار خون، از چاقی مفرط نیز رنج میبرند.
همچنین باید به این نکته نیز توجه داشت که تأثیر چاقی بر فشار خون، هیچ ارتباطی به سن و جنسیت افراد ندارد. در واقع افراد در هر سن و با هر جنسیتی که مبتلا به چاقی باشند، احتمال ابتلا به فشار خون در آنها بالاست. نکته مهم دیگر در رابطه با این موضوع این است که تأثیر اضافه وزن افراد در قسمتهای مرکزی نظیر شکم و پهلوها بر روی فشار خون بسیار بیشتر خواهد بود.
دلایل فشار خون بالا چیست؟
درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری میسر است. شاید در مواردی بسته به علت فشار خون، این مشکل با دارو رفع شود البته این موضوع زمانی امکان پذیر است که بیماری در مراحل اولیه خودش باشد و بیمار همکاری های لازم را با پزشک داشته باشد. در حالت کلی زمانی که شرایط بیمار حاد باشد، بهترین و قطعی ترین راه درمان، عمل جراحی است.
بهتر است تا ببینیم به چه علت افراد به فشار خون بالا مبتلا می شوند؟ البته این موضوع را در نظر داشته باشید که هنوز به طور صد در صد دلایل این بیماری شناخته نشده است. اما طبق مطالعاتی که تا به اینجا انجام شده می توان به بررسی یک سری عوامل و دلایل پرداخت. به دلایلی که در اینجا عنوان می شود، توجه داشته باشید.
1. چاقی و فشار خون بالا
اصلی ترین و شایع ترین دلیل فشار خون بالا چاقی و اضافه وزن است. با افزایش وزن چربی ها در عروق خونی رسوب می کنند. این مشکل نه تنها بر سلامت قلب و عروق بلکه بر پرفشاری خون نیز تاثیر می گذارد. خوب است تا بدانید به دنبال فشار خون بالا عروقی که در بدن کوچکتر هستند، باریک تر می شوند.
این موضوع تاثیر منفی بر جریان طبیعی خون می گذارد و به دنبال آن پرفشاری خون به وجود می آید. بنابراین بهتر است تا برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا، حتما وزن بدن کنترل شود و از بالا رفتن وزن جلوگیری شود.
2. بالا رفتن سن
از دیگر دلایل ابتلا به فشار خون بالا افزایش سن است. بسیاری از افراد به مرور زمان و با بالا رفتن سن و سالشان به عارضه فشار خون بالا مبتلا می شوند. معمولا خانم ها و آقایانی که 60 سالگی را پشت سر می گذارند بیشتر در معرض ابتلا به پرفشاری خون هستند.
3. کم تحرکی و بی تحرکی
درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری برای کسانی که بی تحرک یا کم تحرک هستند انجام می شود. یکی دیگر از دلایل ابتلا به فشار خون بالا، کم تحرکی و بی تحرکی است. خوب است تا بدانید با انجام ورزش های سبک و روزانه نیم ساعت پیاده روی می توان مانع بروز فشار خون بالا شد.
4. زمینه های ارثی و ژنتیکی
گاهی اوقات زمینه های ارثی و ژنتیکی از دیگر دلایل ابتلا به فشار خون بالا هستند.
ایا با کاهش وزن فشار خون درمان میشود؟
بله، کاهش وزن میتواند به کنترل فشار خون کمک کند و در برخی موارد حتی به درمان فشار خون بالا (همچنین به عنوان فشار خون اساسی یا هایپرتانسیون خونی شناخته میشود) کمک کند. وقتی که شما وزن بیش از حد دارید، قلب برای پمپ کردن خون به تمام بدن نیاز به کار بیشتری دارد. این میتواند منجر به افزایش فشار خون شود.
کاهش وزن به عنوان یکی از عوامل موثر در کنترل فشار خون میتواند به تنهایی یا در ترکیب با عمل های لاغری یا تغییرات در رژیم غذایی، ورزش منظم، و در صورت لزوم داروهای معرفی شده توسط پزشکان، به بهبود وضعیت فشار خون کمک کند.
تأثیر چاقی بر فشار خون
یکی از اصلیترین عوامل بروز فشار خون در افراد، چاقی و اضافه وزن است. از آن طرف میتوان در نظر داشت که فشار خون بالا منجر به بیماریهای قلبی، سکتههای مغزی، نارسایی قلبی و بیماریهای کلیوی خواهد شد. پس چاقی با بروز تمامی این بیماریها در ارتباط بوده و میتواند احتمال ابتلا به آن را افزایش دهد. با توجه به نتایج بدست آمده از پژوهشهای مختلف، در حدود 20 تا 30 درصد بیماران مبتلا به فشار خون، از چاقی مفرط نیز رنج میبرند.
همچنین باید به این نکته نیز توجه داشت که تأثیر چاقی بر فشار خون، هیچ ارتباطی به سن و جنسیت افراد ندارد. در واقع افراد در هر سن و با هر جنسیتی که مبتلا به چاقی باشند، احتمال ابتلا به فشار خون در آنها بالاست. نکته مهم دیگر در رابطه با این موضوع این است که تأثیر اضافه وزن افراد در قسمتهای مرکزی نظیر شکم و پهلوها بر روی فشار خون بسیار بیشتر خواهد بود.
علت تأثیر چاقی بر فشار خون
تأثیر چاقی بر فشار خون، علتهای مختلفی دارد. از جمله این عوامل تأثیرگذار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون (RAAS)
بر اساس پژوهشهای انجام شده، یکی از عوامل ایجادکننده فشار خون بالا، سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون (RAAS) است. مسئولیت این سیستم، کمک به تنظیم حجم و فشار خون در کل بدن خواهد بود. در صورتی که این سیستم به درستی کار نکند، فشار خون برای طولانی مدت، افزایش یافته و بالا میماند.
نکته مهم در اینجا، تأثیر چاقی بر روی سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون (RAAS) است. با افزایش وزن، سطح هورمونهای این سیستم نیز افزایش یافته و عدم تعادل هورمونی منجر به فشار خون بالا خواهد شد.
2. سیستم عصبی سمپاتیک
یکی از سیستمهای مهم که نقش کلیدی در سلامت و متابولیسم قلبی دارد، سیستم عصبی سمپاتیک است. بر اساس نتایج بدست آمده از تحقیقات در این زمینه، وجود مقدار زیاد چربی، علیالخصوص در بخش احشایی، موجب افزایش ترشح هورمونها شده و این افزایش سطح هورمونها، منجر به فعالیت بیش از اندازه سیستم سمپاتیک خواهد شد. در نتیجه علت دیگر تأثیر چاقی بر روی فشارخون، فعالیت بیش از اندازه سیستم سمپاتیک، مقاومت به انسولین و در نهایت آسیب به آنها خواهد بود.
3. فشرده شدن کلیهها
افزایش میزان چربی در بدن، موجب افزایش فشار بر روی کلیهها میشود. از آنجایی که وظیفه کلیهها، تنظیم سطح نمک موجود در بدن و همچنین دفع آب اضافی است، در نتیجه در تنظیم فشار خون نیز کمککننده است. اما با تحت فشار قرار گرفتن کلیهها توسط چربیهای اضافی، دفع و جذب نمک و آب در بدن دچار اختلال شده و برای رفع این موضوع، نیاز است که فشار خون افزایش یابد.
4. مقاومت به لپتین از علل تأثیر چاقی بر فشار خون
لپتین از هورمونیهایی است که در احساس سیری یا گرسنگی در بدن تأثیرگذار خواهد بود. به این صورت که لپتین به بدن احساس سیری داده و از بروز حس گرسنگی جلوگیری میکند. برخی از افراد، علیالخصوص افراد چاق اما به لپتین مقاومت نشان میدهند. بدن این افراد نمیتوانند از این هورمون به درستی استفاده کنند.
افراد مقاوم به لپتین در واقع مقدار غذای بیشتری مصرف میکنند و احساس گرسنگی در آنها نیز بیشتر است. همین امر موجب افزایش وزن در آنها میشود. بر اساس تحقیقات انجام شده در این زمینه، در صورت عدم کارکرد درست لپتین در بدن، فشار خون نیز افزایش مییابد.
همانطور که گفته شد، علت تأثیر چاقی بر فشار خون بسیار است. اما به طور خلاصه باید گفت که علت اصلی تأثیر منفی که چاقی بر فشار خون وارد میکند، جذب اکسیژن و ویتامینها به صورت بیرویه از خون است. در واقع با تجمع بیش از حد چربی، این بافت برای زنده ماندن، نیاز به مصرف اکسیژن و برخی ویتامینها دارد که این مواد از خون تأمین میشوند. همین امر موجب میشود تا هرچه بافت چربی در بدن بیشتر شود، مصرف اکسیژن و ویتامینها از خون نیز بیشتر خواهد شد. در نتیجه این امر، میزان فشاری که بر خون و دستگاه قلبی عروقی وارد میشود، بالاتر میرود.
چگونه میتوان از فشار خون ناشی از چاقی جلوگیری کرد؟
روشهای مختلفی برای جلوگیری از فشار خون ناشی از چاقی وجود دارد اما باید توجه بهترین روش برای کنترل این بیماریف مراجعه به متخصص قلب و عروق است. به طور کلی، در حدود 70 درصد بزرگسالان با اضافه وزن روبهرو هستند. با کاهش وزن نیز میتوان خطر فشار خون بالا را کاهش داد. حتی مقادیر کمی کاهش وزن نیز تفاوت زیاد در کنترل و درمان فشار خون بالا به وجود میآورد. برخی از روشهای کارآمد و موثر در جهت جلوگیری از فشارخون ناشی از چاقی شامل موارد زیر میشود:
1. کاهش وزن و کنترل فشار خون
برای از بین بردن اضافه وزن، باید میزان کالری مصرفی روزانه را کاهش داد. اما توصیه میشود از رژیمهای غذایی با پاسخدهی سریع را مورد استفاده قرار ندهید. بهترین انتخاب برای شما، سالمترین و طولانیترین روش کاهش وزن است. شما میتوانید با کاهش مصرف 500 کالری در روز، خوردن کمتر، فعالیت بیشتر و ورزشهای ساده و روزانه به راحتی اضافه وزن خود را از بین ببرید.
2. اعمال محدودیت روی میزان مصرف مواد غذایی
باید توجه داشته باشید که برای کاهش وزن، تنها نوع غذای مصرفی شما مهم نیست، بلکه مقدار مصرف مواد غذایی هم مهم است. برای مصرف کالری کمتر در روز، باید اندازه خوراکیهای خود را محدود کنید.
3. مصرف غذاهای با فیبر بالا
همانطور که میدانید، مصرف موادغذایی با فیبر بالا میتواند در حفظ سلامتی قلب بسیار تأثیرگذار باشید. همچنین این مواد غذایی از بروز فشار خون در افراد چاق نیز جلوگیری میکنند. برخی از این موادغذایی شامل میوهجات، سبزیجات، آجیل، غلات و غیره میشوند.
4. ورزش و فعالیتهای بدنی مناسب
از بهترین اقداماتی که برای کاهش وزن و بهبود وضعیت فشار خون خود میتوانید انجام دهید، فعالیتهای بدنی منظم و ورزش است. ورزش علاوه بر از بین بردن اضافه وزن، فشار خون را نیز کاهش میدهد.
انواع عمل جراحی لاغری برای درمان فشار خون بالا
درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری یکی از بهترین و قطعی ترین راه های درمان فشار خون بالا است. همانطور که متوجه شدید پرفشاری خون مشکلات متعددی را برای افراد به وجود می آورد.با وجود اینکه انجام این روش های جراحی با یکدیگر متفاوت است اما در نهایت هدف همه آنها یکی می باشد.
تمامی این عمل های جراحی برای لاغری و کاهش وزن بیمار و به دنبال آن کنترل فشار خون صورت می گیرد. اینکه کدام یک از عمل های جراحی برای بیمار مناسب است، به تشخیص پزشک بستگی دارد. با توجه به شرایط جسمی و فیزیکی و همچنین وضعیت فشار خون بیمار یکی از این عمل های جراحی برای وی انجام می شود تا درمان صورت بگیرد.از این رو لازم است تا حتما درمان آن صورت بگیرد.
در ادامه به معرفی 5 جراحی لاغری برای درمان بیماری فشار خون می پردازیم:
1. عمل جراحی اسلیو معده:
درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری کوچک کردن معده (اسلیو) باعث می شود تا فرد دیگر تمایل زیادی به غذا خوردن نداشته باشد. در نتیجه با کاهش وزن بسیاری از مشکلاتی که برایش به وجود آمده است، درمان می شود.
عمل لاغری اسلیو (لاپاراسکوپی کوچک کردن معده) سریعترین و موثرترین روش درمان چاقی مفرط و کاهش وزن بدون بازگشت در افراد با bmi بالای 40 می باشد. این روش جراحی معده برای لاغری، به درمان و بهبود دیابت و فشار خون کمک خواهد کرد. برای تاثیر پذیری بیشتر این نوع جراحی چاقی، محدود کردن غذا و خوراکی دریافتی ضروری است.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجب خدمات جراحی اسلیو معده دکتر ناصر یاهو وارد شوید
2. جراحی بای پس معده:
با کمک جراحی بای پس معده، میانبری در دستگاه گوارش برای دفع غذای اضافی ایجاد می شود. این امر موجب هضم سریع تر مواد غذایی ورودی به بدن خواهد شد. این عمل جراحی، یکی از موثرترین روشهای رفع چاقی مرضی محسوب می شود که افراد می توانند با کمک آن، مقدار زیادی از اضافه وزن خود را به سرعت کاهش دهند.
افراد با کاهش وزن می توانند ریسک و خطر مشکلات قلبی عروقی، فشار خون بالا، سکته های قلبی، مشکلات خواب، مشکلات تنفسی و دیابت را رفع نمایند. این نوع جراحی لاغری با کاهش مسیر عبور غذا در دستگاه گوارش و مدت زمان ماندگاری غذا در بدن، موجب کاهش میزان جذب مواد غذایی خواهد شد. درنتیجه مقدار کالری ورودی به بدن با کاهش حجم معده و تغییر در متابولیسم روده کاهش یافته و وزن افراد پایین خواهد آمد.
3. جراحی باندینگ معده:
در جراحی لاغری باندینگ یا حلقه معده (laparoscopic gastric banding ) یک حلقه روی قسمت بالایی و دهانه معده قرار میگیرد و در نتیجه حجم معده کاهش مییابد و تنها مقدار کمی غذا را نگه میدارد. اگر مقدار زیادی غذا خورده شود، فرد احساس تهوع و استفراغ می کند. بنابراین فرد در این روش با عوارضی روبرو است.
4. عمل جراحی لیپوساکشن:
لیپوساکشن به معنی حذف و برداشتن چربی های اضافه بدن است که طی عمل جراحی انجام می شود. در این عمل جراحی، سلول های چربی از بدن خارج می شوند تا لاغری موضع مورد نظر اتفاق بیفتد. در این عمل جراحی، از تکنیک مکش برای خارج کردن سلول های چربی از بدن استفاده می شود.
5. جراحی ابدومینوپلاستی:
این روش جراحی به دنبال از بین بردن چروک های شکم و صاف کردن پوست آن، سفت کردن عضلات ناحیه شکم و برگرداندن عضلات شکم به حالت اولیه خود است. در این روش جراحی چربی های تجمع یافته در ناحیه شکم و کمر و قسمت فوقانی لگن از بدن خارج می شوند و ماهیچه های این نواحی شکل اولیه و بافت محکم خود را به دست می آورند.برای کسب اطلاعات بیشتر راجب خدمات جراحی ابدومینوپلاستی دکتر ناصر یاهو وارد شوید.
خطرات ابتلا به فشار خون بالا
درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری روشی نجات دهنده است. شاید بسیاری از افراد با شنیدن نام عمل جراحی متعجب شوند اما حقیقت این است که برای جلوگیری از بروز خطرات ابتلا به فشار خون بالا این عمل باید انجام شود. آیا می دانید به دنبال پرفشاری خون چه خطرات و مشکلاتی همراه است؟
در صورتی که فشار خون کنترل نشود، تاثیرات منفی بر سلامت قلب و عروق می گذارد. در حقیقت قلب و عروق جزو اصلی ترین اندام هایی هستند که از پرفشاری خون بیشترین آسیب را می بینند. به دنبال آن سلامت چشم ها، مغز، کلیه ها و سایر اندام ها و ارگان های بدن نیز به خطر می افتد. پرفشاری خون یکی از دلایل اصلی سکته مغزی است که گاهی اوقات به مرگ منجر می شود.
ارتباط بین اضافه وزن و فشار خون
آیا می دانید چرا درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری انجام می شود؟ برای پاسخ به این موضوع می بایست به ارتباط اضافه وزن و پرفشاری خون اشاره کنیم. فشار خون بالا معمولا در بدنی به وجود می آید که از نظر حجم و سایز بزرگ باشد. آیا می دانید چرا؟
زیرا قلب برای خونرسانی به تمام اندام ها و ارگان های بدن یک فرد چاق به پمپاژ بیشتری نیاز دارد. به همین علت است که چربی های اضافه از طریق پمپاژ بیشتر خون در بدن پخش می شوند. این موضوع برای کلیه ها بسیار موضوع جدی است و می تواند برای آنها آسیب هایی را به همراه داشته باشد.
بنابراین باید در نظر داشته باشید که چاقی و اضافه وزن افراد باعث می شود تا آنها بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار بگیرند. زمانی که قلب با سرعت بیشتری خون را پمپاژ کند و چربی خون با شدت بیشتری به تمام اندام ها و ارگان های بدن برسد این موضوع باعث تشدید چاقی و اضافه وزن می شود.
تمام این اتفاقات در حالی است که فرد همچنان تمایل زیادی به غذا خوردن دارد و این موضوع نیز باعث تشدید چاقی و اضافه وزن می شود.
اهمیت کنترل وزن جهت درمان فشار خون بالا
به خاطر داشته باشید کنترل و کاهش وزن تاثیر بسیار زیادی بر جلوگیری از ابتلا به پرفشاری خون و یا درمان فشار خون بالا دارد. بنابراین بهتر است تا حتما وزن خود را کنترل کنید و یا اگر اضافه وزن دارید نسبت به پایین آوردن وزنتان اقدام کنید.
روش های اندازه گیری فشار خون
حال که به طور کامل با درمان فشار خون بالا با عمل جراحی لاغری آشنا شدید بهتر است تا ببینیم چطور می توان فشار خون را اندازه گیری کرد و به بالا بودن آن پی برد؟ به طور کلی فشار خون با استفاده از دو عدد اندازه گیری و سنجیده می شود. این دو عدد هر کدام گویای وضعیت فشاری هستند که خون شما در شریان های اصلی دارد.
زمانی که فشار خون را اندازه گیری می کنید با دو عدد روبرو می شوید که هر یک از این عددها وضعیت مختلفی را به شما گزارش می دهند.
- فشار خون سیستولیک: عدد بالایی که برای شما نمایش داده می شود، فشار خون سیستولیک است. این عدد گویای این است که خون بدنتان هنگام تپش قلب چه میزان فشاری را به دیواره شریان های اصلی وارد می کند.
- فشار خون دیاستولیک: این عدد که همان عدد پایینی است فشار خون را در زمانی که قلب بین ضربان ها استراحت می کند نشان می دهد.
در هر صورت این عددها شدت و فشاری که خون در حالات مختلف به شریان ها وارد می کند را نشان می دهد. در صورتی که این عدد بالاتر از 89/139 باشد، فرد با پرفشاری خون روبرو شده و باید فورا به پزشک مراجعه کند. در صورتی که پرفشاری خون کنترل نشود، قطعا سلامت و یا حتی حیات فرد به خطر می افتد.
پس در این مقاله رابطه درمان چاقی و فشار خون با عمل جراحی لاغری را به صورت کامل توضیح دادیم. فراموش نکنید که همیشه اقزایش وزن برای سلامتی بدن مضر بوده و مشکلات بسیاری را با خود به همراه دارد که تنها یکی از آن ها فشار خون بالا است. پس بهتر است از یک راه علمی و مطمئن وزن خود را کاهش دهید تا از بلایای دیگر نیز در امان باشید.
بدون نظر