بارداری بعد از عمل اسلیو معده چگونه است؟

یکی از بهترین و موثرترین روش‌ها برای از بین بردن اضافه وزن و چاقی مرضی، انجام عمل اسلیو معده است. بانوانی که اضافه وزن بالایی دارند، علاوه بر بیماری‌های مزمن نظیر فشار خون و دیابت، دچار مشکلات زمینه‌ای نظیر تغییرات هورمونی، سندروم تخمدان پلی کیستیک و غیره نیز می‌شوند. این مسائل به خودی خود می‌توانند بارداری را به تأخیر انداخته و حتی در شرایطی خاص امکان خطرساز شدن بارداری نیز وجود دارد.

از مهم‌ترین دغدغه‌های خانم‌هایی که متقاضی این عمل جراحی چاقی هستند، بارداری بعد از عمل اسلیو است. آیا بعد از انجام جراحی اسلیو معده، امکان بارداری وجود دارد یا خیر؟ در جواب این سوال باید گفت، بارداری بعد از جراحی اسلیو کاملاً بی‌خطر است و مشکلی به وجود نمی‌آورد، اما باید شرایط را در نظر گرفت و تمامی مراحل بارداری زیر نظر پزشک متخصص پیش برود. از این رو در این مقاله از دکتر یاهو قصد داریم تا به پاسخ سوال بارداری بعد از عمل اسلیو چگونه است؟ بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و رفع نگرانی‌ها تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

خدمات اسلیو معده دکتر ناصر یاهو

خطرات بارداری در زمان چاقی

زنان دارای اضافه وزن و چربی موضعی، بیشتر در معرض ابتلا به اکلامپسی و پره اکلامپسی خواهند بود. پره اکلامپسی در نتیجه فشار خون بالا و افزایش میزان پروتئین‌های موجود در ادرار به وجود می‌آید. اما اکلامپسی یک بیماری خطرناک‌تر است که می‌تواند بیمار را دچار تشنج یا راهی کما کند. از علائم این بیماری می‌توان به سردرد، تورم بازوها و پاها، مشکلات بینایی و درد در بالای شکم اشاره کرد.

 

اگر دارای اضافه وزن و چاقی هستید ولی در عین حال قصد بارداری دارید، از مهم‌ترین اقداماتی که باید در نظر داشته باشید، حفظ یک رژیم غذایی متعادل و انجام معاینات منظم دوره‌ای است. این موارد می‌تواند تا زیادی خطر پره اکلامپسی و اکلامپسی را کاهش دهد.

دو عارضه و خطر دیگری که زنان دارای اضافه وزن را تهدید می‌کند، فشار خون بالا و دیابت بارداری است. البته زنان با وزن طبیعی نیز ممکن است در دوران بارداری این مشکلات را تجربه کنند که بعد از مدت کوتاهی از تولد جنین، از بین رفته و درمان می‌شود. اما با توجه به تحقیقات انجام شده، فشار خون بالا در زنان باردار دارای اضافه وزن، مدت‌ها بعد از زایمان ادامه داشته و از بین نمی‌رود.

همچنین دیابت بارداری و قند خون بالا در این دوران می‌تواند سلامت مادر و جنین را به خطر بی‌اندازد. این بیماری در بیش از نیمی از زنان مبتلا به چاقی تا بعد از بارداری و حتی تا اواخر عمر ادامه پیدا می‌کند. از دیگر مشکلاتی که چاقی برای خانم‌ها به وجود می‌آورد، شانس کمتر آن‌ها برای زایمان طبیعی است. در سال‌های اخیر، توصیه‌های زیادی برای زایمان طبیعی وجود دارد، اما در صورتی که اضافه وزن دارید، بهتر است این نوع زایمان را فراموش کنید. حتی زایمان سزارین نیز برای خانم‌های دارای اضافه وزن دشوار بوده و بهبودی بعد از عمل نیز طولانی‌تر خواهد بود.

آیا عمل اسلیو معده روی درمان ناباوری تأثیر دارد؟

در دنیای امروز، با افزایش اضافه وزن، تعداد عمل‌های چاقی نظیر اسلیو معده یا بای پس معده به طرز چشمگیری افزایش یافته است. با توجه به اینکه سن باروری برای خانم‌ها اهمیت زیادی دارد، بنابراین خانم‌هایی که متقاضی انجام چنین جراحی هستند، باید از تأثیر بالقوه جراحی اسلیو معده روی بارداری در آینده، آگاه باشند.

بارداری بعد از عمل اسلیو، عمدتاً نتایج موفقیت آمیزی به همراه داشته است و موجب کاهش ابتلا به دیابت بارداری، فشار خون بالا و جنین بزرگ می‌شود. رعایت رژیم و نکات تغذیه‌ای و مصرف مکمل‌های خوراکی در این دوران برای افرادی که تحت جراحی اسلیو قرار گرفته‌اند، اهمیت بسیاری دارد.

آیا عمل اسلیو معده روی درمان ناباوری تأثیر دارد؟

مهم‌‌ترین دلایل ناباروری در زمان چاقی

بر اساس مطالعات انجام شده در سال 2009 توسط یک موسسه فرانسوی، شایع‌ترین دلایل ناباروری در زنان دارای اضافه وزن، تخمدان پلی کیستیک و تولید بیش از حد استروژن است که در ادامه بیشتر در این رابطه توضیح داده می‌شود:

1. تولید بیش از حد استروژن

به طور کلی، سلول‌های چربی می‌توانند استروژن بیشتری تولید کنند. بنابراین در افراد دارای اضافه وزن، به علت وجود بافت چربی بیشتر، استروژن بیشتری در بدن تولید شده و عمل تخمک‌گذاری با اختلال مواجه شده و روند حاملگی دچار مشکل خواهد شد.

2. تخمدان پلی کیستیک

یکی از اختلالات غدد درون ریز با علائمی نظیر قاعدگی نامنظم، رشد موهای زائد، آکنه و گاهی اوقات تخمک‌گذاری نامنظم همراه است، سندروم تخمدان پلی کیستیک است. این علائم می‌تواند در زنان با وزن طبیعی نیز مشاهده شود، اما با توجه به آمارها، رابطه مستقیمی بین چاقی و این سندروم وجود دارد و در نهایت می‌تواند منجر به ناباروری شود.

چند نکته در رابطه با چاقی و بارداری

زنان دارای اضافه وزنی که قصد بارداری دارند، باید علاوه بر پزشک زنان، تحت مراقبت متخصص تغذیه نیز قرار گیرند. متخصص تغذیه توصیه می‌کند، از استرس به دور باشید، زیرا استرس باعث پرخوری شده و رژیم غذایی ناسالمی را به همراه خواهد داشت. در نتیجه به این نوع رژیم غذایی عادت می‌کنید. ورزش روزی 30 دقیقه نیز به شما کمک می‌کند تا به تدریج وزن خود را کم کرده و سیستم قلبی عروقی خود را برای دوران بارداری تقویت کنید.

در صورتی که شما جزو دسته افراد دارای BMI بیشتر از 35 قرار می‌گیرید، بهتر است قبل از اقدام به بارداری، به وزن مناسب و نرمال برسید. شاخص توده بدنی برای یک بارداری بی‌خطر، کمتر از 25 است. همانطور که اشاره شد، شما بیشتر در معرض خطر بیماری‌هایی نظیر دیابت و فشار خون حاملگی هستید. همچنین چاقی شما می‌تواند علت اصلی آپنه خواب باشد.

باید توجه داشت که ناهنجاری‌های جنینی در زنان باردار دارای اضافه وزن بسیار بیشتر خواهد بود. معاینات سلامت جنین، عمدتاً در هفته 14ام انجام می‌شود، اما مادران چاق باید در این هفته‌ها دقت بیشتری داشته باشند و در هفته‌های 20 و 22 نیز تحت معاینات بهداشتی قرار گیرند. همچنین احتمال بروز ترومبوآمبولی بعد از عمل برای این زنان به نسبت زنانی که وزن طبیعی دارند، بیشتر است. به طور کلی، بارداری در دوران چاقی می‌تواند عوارض بارداری را چندین برابر کند.

بارداری بعد از عمل اسلیو چگونه است؟

برای بارداری بعد از اسلیو معده، باید مدت زمان مشخصی گذشته باشد. در واقع بعد از مدت زمان مشخص شده، شما باید به پزشک جراح خود مراجعه کرده و بعد از انجام آزمایشات مشخص و تأیید او برای بارداری، باید به سراغ پزشک زنان و زایمان بروید. نکته حائز اهمیت این است که پزشک زنان خود را حتماً در جریان عمل اسلیو معده خود قرار دهید و او را از رژیم غذایی و فعالیت‌های ورزشی خود آگاه کنید تا بهترین دوره بارداری را پشت سر گذاشته و فرزند سالم به دنیا آورید.

در صورتی که یک قلو باردار باشید، به طور معمول تا 9 کیلو وزن اضافه خواهید کرد و اگر تعداد جنین‌ها بیشتر از یکی باشد، احتمالاً وزن شما تا 11 کیلو نیز اضافه می‌شود. نگران اضافه وزن دوران بارداری خود نباشید. شما می‌توانید با رژیم غذایی درست و انجام فعالیت‌های ورزشی هوازی مناسب، افزایش وزن را کنترل کرده و سلامت خود را در بالاترین حد نگه دارید.

در صورتی که برای دوران حاملگی بعد از جراحی اسلیو همچنان استرس بیماری و عوارض بارداری و چاقی را دارید، می‌توانید به طور منظم، تست‌های دیابت بارداری و غربالگری را انجام داده و تحت نظارت پزشک، به صورت دائم جنین سونوگرافی شود تا از سلامت خود و فرزندتان مطمئن شوید.

چه مدت بعد از عمل اسلیو می‌توان باردار شد؟

همانطور که مشخص است، افرادی که تحت جراحی اسلیو معده قرار گرفته‌اند، شانس بیشتری برای بارداری نسبت به افراد دارای اضافه وزن دارند. بعد از انجام این جراحی، بارداری بعد از گذشت مدت زمان مشخصی، با توجه به نظر پزشک و تحت مراقبت‌های خاص می‌تواند اتفاق بی‌افتد.

دوران نقاهت جراحی اسلیو و زمان رسیدن به وزن ایده‌آل بعد از اسلیو معده، حدوداً یکسال به طول می‌انجامد. به همین اغلب پزشکان معتقدند که بعد از انجام جراحی لاغری، با توجه به داروهای مصرفی و شرایط بدنی بیمار، بهتر است برای بارداری 18 ماه تا 2 سال صبر کرد. این صبوری به این علت است که:

  • بعد از عمل اسلیو معده، خانم‌ها دردهای شدید و استرس‌های زیادی را تحمل می‌کنند. به همین علت برای رسیدن به یک شرایط پایدار روحی و جسمی و مناسب بارداری، باید مدتی را صبر کنند.
  • عمدتاً در دوران نقاهت بعد از عمل، بدن دچار کمبود انواع ویتامین‌ها می‌شود. از همین رو در صورت تمایل به بارداری، پزشک با انجام آزمایشات مشخص، هورمون‌ها، ویتامین‌ها و املاح معدنی بدن را مورد بررسی قرار داده و در صورت لزوم برای فرد، دارو درمانی را شروع می‌کند.
  • مهم‌ترین نکته نیز این است که خانم‌هایی که تحت عمل جراحی اسلیو قرار گرفته‌اند، باید به یک ثبات وزنی برسند و سپس اقدام به بارداری نمایند.

در صورتی که بلافاصله بعد از جراحی اسلیو، اقدام به بارداری کنید، با عوارض زیر روبه‌رو خواهید شد:

  • خطر زایمان زودرس
  • تولد نوزاد نارس و کم وزن
  • خطر کمبود و فقر مواد مغذی در مادر و نوزاد

چالش‌ های بارداری بعد از عمل اسلیو معده

  • ملاحظات تغذیه‌ای: بعد از انجام عمل اسلیو، نیاز به نظارت کامل و تنظیم دقیق میزان تغذیه مادر در دوران بارداری است. زیرا باید از جذب کافی ریز مغذی‌ها هم برای مادر و هم جنین اطمینان حاصل کرد تا مشکلی در رشد جنین و سلامت مادر به وجود نیاید.
  • بالا رفتن خطر کمبود مواد مغذی: از عوارض اسلیو معده، احتمال کمبود مواد مغذی مانند ویتامین D، ویتامین‌های گروه B، کلسیم و آهن است. در دوران بارداری باید نظارت دقیقی بر میزان این مواد داشت و در اثر کمبود هر یک، درصدد رفع آن برآمد تا از احتمال هرگونه عوارض جانبی برای مادر و نوزاد جلوگیری نمود.
  • خطر دیابت بارداری: همانطور که زنان با وزن نرمال احتمال دیابت بارداری دارند، خانم‌هایی که تحت عمل اسلیو قرار گرفته‌اند نیز در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند. پایش دقیق قند خون و مدیریت مناسب آن از طریق اصلاح رژیم غذایی و در صورت نیاز، مصرف دارو ضروری خواهد بود.
  • افزایش خطر رشد داخل رحمی (IUGR): این امر به شرایطی گفته می‌شود که جنین در رحم به اندازه کافی رشد نمی‌کند. خطر IUGR ممکن است در خانم‌هایی که عمل اسلیو انجام داده‌اند، بیشتر باشد. در نتیجه نظارت و پایش دقیق وضعیت رشد جنین در رحم بسیار اهمیت پیدا می‌کند.
  • ملاحظات زایمان: تغییر آناتومی معده در عمل اسلیو می‌تواند بر روی زایمان نیز تأثیر داشته باشد، زیرا اندازه کوچک‌تر معده، مصرف غذا را محدودتر می‌کند و همین امر روی سطح انرژی در زمان زایمان موثر است.
  • ملاحظات شیردهی: به طور کلی، شیردهی بعد از عمل اسلیو بسیار توصیه می‌شود، زیرا فواید زیادی برای مادر و نوزاد به همراه دارد. البته مادرانی که عمل اسلیو انجام داده‌اند، باید از تولید شیر کافی مطمئن باشند و بر احتمال کمبود مواد مغذی در شیر مادر نیز توجه کنند.
  • مدیریت وزن بعد از زایمان: بعد از پایان یافتن دوران بارداری، برای جلوگیری از اضافه وزن و ثبیت وزن باید کنترل دقیقی روی وزن صورت گیرد. این کنترل شامل اصلاح سبک زندگی، رژیم غذایی و مراجعه منظم و مشورت با جراح چاقی و متخصص زنان می‌شود.

چالش‌ های بارداری بعد از عمل اسلیو معده

رژیم غذایی برای بارداری بعد از عمل اسلیو چگونه است؟

نکات مهمی که در رژیم غذایی بارداری بعد از عمل اسلیو باید رعایت شود، شامل موارد زیر خواهد شد:

  • مصرف غذای شما باید به اندازه کافی باشد. ممکن است بعد از عمل اسلیو معده، احساس سیری زودرس داشته باشید، اما باید به اندازه کافی غذا بخورید تا نیازهای غذایی خود و جنینتان را تأمین کنید.
  • از غذاهای مغذی استفاده کنید. این غذاها شامل میوه‌ها، سبزیجات، پروتئین بدون چربی و غلات کامل می‌شوند.
  • از خوردن غذاهای آماده و پرشکر جداً خودداری کنید. ارزش غذایی این غذاها به شدت پایین بوده و می‌توانند عوارض بارداری را در شما افزایش دهند.
  • نوشیدن آب زیاد در بارداری بسیار اهمیت دارد. حتی اگر احساس تشنگی نمی‌کنید، باز هم آب بنوشید.
  • ممکن است در این دوران نیاز به مصرف مکمل‌های ویتامین و املاح معدنی داشته باشید تا کمبودهای خود و جنین را برآورده کنید.

مکمل‌ های مورد نیاز دوران بارداری بعد از عمل اسلیو معده

کمبود ویتامین‌هایی نظیر ویتامین‌های گروه B علی‌الخصوص B12، ویتامین D، آهن و کلسیم بعد از عمل اسلیو معده کاملاً رایج و طبیعی خواهد بود. همچنین تمامی این مواد معدنی و ویتامین‌ها برای بارداری نرمال و بدون عارضه، لازم و ضروری هستند. بنابراین خانم‌ها باید در سه دوره قبل از بارداری، زمان بارداری و در دوران شیردهی، حتماً از مکمل‌های تجویزی توسط پزشک استفاده کنند.

نکاتی که در رابطه با مصرف مکمل باید رعایت کنند به شرح زیر است:

  • بهتر است از مکمل‌های مخصوص بارداری استفاده شود.
  • در ابتدای بارداری و در زمان اقدام به بارداری باید سطح ویتامین B12، آهن، کلسیم و اسید فولیک مورد بررسی قرار گیرد.
  • خون بیمار باید به صورت دوره‌ای مورد آزمایش قرار گیرد تا از سطح مواد مغذی بدن آگاهی یافت.
  • سطح ویتامین A، E و K به عنوان یک ویتامین‌های محلول در چربی باید قبل از بارداری و در حین بارداری به طور منظم چک شود، زیرا ممکن است برای رشد بهتر و تکامل جنین به مقدار بیشتری از این ویتامین نیاز باشد.

نوع زایمان در بارداری بعد از اسلیو معده

یکی از باورهای غلطی که بین خانم‌هایی که قصد بارداری دارند و عمل اسلیو معده انجام داده‌اند، وجود دارد، این است که حتماً باید زایمان سزارین داشته باشند. در واقع این موضوع تنها برای خانم‌هایی درست است که به دلیل سن بالا، توانایی زایمان طبیعی را ندارند. تنها برای این دسته از مادران باردار، زایمان سزارین ضروری خواهد بود.

در صورتی که قصد بارداری بعد از عمل اسلیو را دارید، می‌توانید به زایمان طبیعی فکر کرده و بدون خطر و دردسر اضافه‌ای نوزاد خود را به دنیا آورید. در واقع جراحی اسلیو، مانعی برای زایمان طبیعی به وجود نمی‌آورد. اتفاقاً بانوانی که عمل اسلیو انجام داده‌اند، بسیار راحت‌تر از قبل می‌توانند زایمان طبیعی انجام دهند، زیرا به وزن نرمال و مطلوبی رسیده‌اند و دوران بارداری سالمی نیز داشته‌اند.

نوع زایمان در بارداری بعد از اسلیو معده

جمع‌بندی

همانطور که در این مقاله اشاره شد، بارداری بعد از عمل اسلیو معده، هیچ خطر و عوارضی ندارد. بنابراین اگر دچار چاقی و اضافه وزن هستید ولی قصد بارداری دارید، بهتر است در اولین قدم، اقدام به کاهش وزن خود نمایید. در صورتی که شاخص توده بدنی (BMI) شما بیشتر از 35 باشد، کاندید مناسبی برای عمل اسلیو معده خواهید بود. در صورتی که متقاضی انجام این عمل هستید، می‌توانید با مشاوران ما در ارتباط باشید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *