ممنوعات بعد از عمل اسلیو معده میتواند روند درمان و بهبودی شما را تغییر دهد. بعد از جراحی، ادامه تصمیمگیریهایی که موجب افزایش طول عمر نتایج و بهبود سلامت شما میشود، بسیار اهمیت دارد. خواب کافی، فعالیت ورزشی منظم و رژیم غذایی متعادل و علمی، از جمله مهمترین مواردی هستند که بعد از جراحی باید رعایت شده و به آنها پایبند بود.
علاوه بر اینها، مصرف برخی مواد غذایی و نوشیدنیها و همچنین برخی فعالیت ورزشی بعد از اسلیو، ممنوع بوده و میتواند نتایج موفق عمل را تحت تأثیر قرار دهد. این مقاله به طور کامل، به بررسی ممنوعات بعد از عمل اسلیو پرداخته و مهمترین آنها را برمیشمارد تا شما با آگاهی کافی از این موارد، بهترین نتایج را از جراحی خود بدست آورید.
ممنوعیت های غذایی بعد از اسلیو معده
یکی از نگرانیهای اصلی بیماران، این است که کدام غذاها بعد از جراحی اسلیو از رژیم غذایی آنها به طور کامل حذف میشود یا از مصرف کدام مواد غذایی بعد از عمل باید اجتناب کنند؟. در اینجا به 5 ماده غذایی که جزو ممنوعات بعد از عمل اسلیو هستند، اشاره خواهد شد:
1. مواد غذایی با کالری بیارزش
از آنجایی که معده شما بعد از عمل اسلیو به اندازه یک تخم مرغ جا دارد، باید در انتخاب رژیم غذایی خود، عاقلانه رفتار کنید تا تغذیه روزانه کافی داشته و ریزمغذیها به اندازه به بدن شما برسد. بنابراین استفاده از مواد غذایی بدون ارزش غذایی نظیر شیرینیجات، چیپس، چوبشور، کیک برنجی، ذرت بوداده و غیره میتواند شما را دچار سوءتغذیه کند یا وزنتان را افزایش دهد.
غذاهای سرشار از شکر و سرخشده میتوانند منجر به عارضهای به نام سندرم دامپینگ شوند که در آن غذاها پس از خورده شدن، مستقیماً و به سرعت به روده بزرگ ریخته خواهند شد. این عارضه میتواند باعث علائمی نظیر ضعف، حالت تهوع، استفراغ، اسهال و عرق سرد شود.
2. غذاهای خشک
از آنجایی که بیماران بعد از عمل اسلیو نمیتوانند در حین غذا، مایعات بنوشند، نباید در رژیم غذایی خود، غذاهای خشک قرار دهند. در این مواقع، مصرف مواد غذایی نظیر آجیل یا گرانولا میتواند دشوار باشد. شما میتوانید غلات معمولی مصرف کنید ولی بهتر است این غلات را با شیر کم چرب نرم نمایید.
3. نان، ماکارونی و برنج
به دلیل ماهیت نشاستهای نان، برنج و ماکارونی، بعد از جراحی ممکن است خمیری در گلوی شما ایجاد کنند که بلعیدن آن بدون نوشیدن مایعات کمی سخت باشد. در برخی موارد نیز این مواد غذایی میتوانند استوما یا همان سوراخ کیسهای که معده جدید شما است را مسدود نماید.
البته نیازی نیست که غذاهای پرنشاسته را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید، اما توصیه میشود از مصرف آن در دوران ابتدایی بعد از عمل، خودداری نمایید. در صورت مصرف آنها در این دوران، بهتر است لقمههای خود بسیار کوچک و خورد کنید و مطمئن شوید لقمهها کاملاً نرم و جویده شدهاند.
4. میوهها و سبزیجات خام و فیبردار
به طور کلی، شما باید مقدار زیادی میوه و سبزیجات مغذی در رژیم غذایی خود قرار دهید، اما برخی سبزیجات، هضم سختی دارند. از جمله این نوع سبزیجات میتوان به ذرت، کلم بروکلی، کرفس، مارچوبه، کلم و غیره اشاره کرد که از مصرف آنها در روزهای ابتدایی بعد از عمل باید اجتناب کرد.
با گذشت زمان، ممکن است معده شما بتواند این غذاها را تحمل کند، اما در کوتاه مدت، باید انواع میوهها و سبزیجات را به صورت کاملاً پخته شده، نرم و بدون پوست مصرف کرد. لوبیا و نخود در واقع جزو بهترین گزینههایی هستند که پروتئین اضافی مورد نیاز در این دوران را نیز تأمین میکنند.
5. غذاهای پرچرب؛ ممنوعات بعد از عمل اسلیو
مصرف غذاها با چربی زیاد، میتواند موجب بروز حالت تهوع در شما شده و روند کاهش وزن شما را مختل کند. کره، شیر پرچرب، پنیرهای سفت، بیکن و سوسیس را باید کنار بگذارید و به جای آنها از گزینههای کم چرب استفاده کنید. گوشت گوسفندی کم چرب، گوشت گاو بدون چربی، گوشت مرغ، بوقلمون و پنیرهای کم چرب میتوانند انتخابهای بهتری برای افرادی که تحت عمل جراحی اسلیو قرار گررفتهاند، باشند.
نوشیدنی های ممنوع بعد از عمل اسلیو
برخی از نوشیدنیها بعد از عمل اسلیو، ممکن است معده را تحریک کنند که باید از مصرف آنها خودداری کرد. از جمله این نوشیدنیها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- نوشیدنیهای کافئیندار: حداقل تا 3 ماه بعد از جراحی اسلیو باید از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار اجتناب کرد؛ زیرا این نوع نوشیدنیها، ادرارآور هستند و موجب کمآبی بدن میشوند.
- نوشیدنیهای قندی: مصرف هر نوع نوشیدنی حاوی شکر، فروکتوز یا شربت ذرت بعد از عمل اسلیو معده ممنوع است. مصرف نوشیدنیهای شیرین مانند برخی از آبمیوهها و نوشابه، میتواند موجب بروز سندروم دامپینگ شود. این در حالی است که آب، قهوه بدون کافئین و چای میتواند بهترین انتخابها در این دوران باشد.
- نوشیدنیهای گازدار: تا حداقل سه ماه بعد از جراحی اسلیو، باید از مصرف نوشیدنیهای گازدار خودداری کرد. گازهای انواع این نوشیدنیها، ممکن است در معده جمع شوند و باعث کشیدگی دیوارههای معده شده و به بخش منگنه شده معده فشار اضافی وارد کنند.
ممنوعات دارویی بعد از عمل اسلیو معده
بعد از عمل اسلیو، امکان مصرف برخی داروها وجود ندارد. برای مصرف هرگونه دارویی باید با پزشک متخصص مشورت نمود و داروهای تجویز شده نیز کاملاً باید مطابق با دستورالعمل پزشک مصرف شوند. در ادامه برخی از ممنوعات دارویی بعد از عمل اسلیو برای شما شرح داده میشود:
- داروهای ضدالتهاب استروئیدی (NSAIDs): این داروها، تحریکات معده را افزایش داده و موجب بروز خونریزی در معده خواهند شد. بنابراین پزشک برای درمان بیماریهای التهابی، از انواع دیگر داروهای ضدالتهابی، استفاده میکنند.
- آسپرین: عملکرد آسپرین در معده نیز مانند داروهای ضدالتهاب استروئیدی بوده و میتواند احتمال خونریزی معده را افزایش دهد. بنابراین در صورت لزوم، داروی جایگزین توسط پزشک تجویز خواهد شد.
- کورتیکواستروئیدها: این داروها، با افزایش تحریکات معده، خونریزی معده را نیز افزایش میدهند. بنابراین باید از داروهای جایگزین به جای آنها استفاده شود.
- آنتی بیوتیکهای خوراکی: بعد از عمل اسلیو معده، ممکن است ظرفیت جذب دارو توسط معده کاهش یابد؛ بنابراین استفاده از آنتیبیوتیکهای خوراکی در این دوران در برخی موارد ممنوع است.
- داروهای ضدافسردگی: برخی از داروهای ضدافسردگی نیز موجب تحریک معده شده و عوارض ناخوشایندی نظیر دردهای شکمی و دلپیچه را به وجود میآورند. بنابراین، پزشک باید در صورت نیاز از داروهای جایگزین برای درمان استفاده کند.
ممنوعات ورزشی بعد از عمل اسلیو
یکی از بهترین اقدامات بعد از عمل اسلیو معده که میتواند سرعت کاهش وزن را افزایش دهد، فعالیت ورزشی و بدنی منظم است. ورزش در کنار رژیم غذایی مناسب، میتواند نتایج درخشانی را به ارمغان آورد؛ ولیکن هر نوع ورزشی با هر شدتی برای این دوران مناسب نخواهد بود و ممنوعات بعد از عمل اسلیو، شامل فعالیتهای ورزشی نیز میشود.
از مهمترین ممنوعات بعد از عمل اسلیو معده، باید به انجام فعالیتهایی که موجب افزایش فشار به شکم میشوند، اشاره کرد. به طور مثال برای بیمارانی که اخیراً تحت عمل جراحی اسلیو قرار گرفتهاند، انجام ورزشهایی مانند وزنهبرداری، بوکس، فوتبال و بسکتبال ممنوع است؛ در واقع این فعالیتها، عوارض و مشکلاتی نظیر خونریزی داخلی، دفع خون از دهان، احساس درد شدید و تهوع را به دنبال دارند.
همچنین ورزشهایی که موجب افزایش ضربان قلب میشوند، نظیر دویدن، تنیس، بدنسازی و ورزشهای استقامتی نیز در دوران ابتدایی بعد از عمل ممنوع هستند؛ زیرا فشار جریان خون با انجام این ورزشها در دستگاه گوارشی افزایش یافته و موجب بروز احساس حالت تهوع، اسهال و استفراغ خواهد شد.
بهترین ورزشها برای بعد از عمل اسلیو معده، پیادهروی، دوچرخهسواری، شنا و یوگا است. این نوع فعالیتهای ورزشی، فشاری به اعضای درون شکم و عضلات آن وارد نکرده و احتمال بروز عوارض ناشی از عمل را نیز کمتر میکنند.
جمعبندی
در این مطلب، هرآنچه شما باید در مورد ممنوعات بعد از عمل اسلیو بدانید، گفته شده است. شما باید به عنوان یک بیمار جراحی اسلیو، باید تمامی ممنوعات را رعایت نمایید تا شاهد رقم خوردن بهترین نتایج باشید. تیم پزشکی دکتر ناصر یاهو، قبل از عمل جراحی اسلیو، چندین جلسه مشاوره برای شما برگزار میکنند تا اطمینان خاطری از نوع عمل خود داشته باشید. همچنین بعد از پایان عمل نیز، بیماران مستقیماً توسط شخص دکتر یاهو ویزیت میشوند و برنامه تغذیهای و ورزشی مخصوصی برای آنها توسط پزشک تجویز میشود.
بدون نظر