مراقبت‌ های لازم بعد از عمل اسلیو معده

مراقبت‌ های لازم بعد از عمل اسلیو معده یکی از مهم‌ترین مواردی است که در افراد متقاضی انجام این عمل جراحی، باید در نظر گرفته شود. بیمارانی که این نوع جراحی لاغری را انجام می‌دهند، برای مراقبت از معده و وضعیت بدنی خود بعد از جراحی باید برخی از نکات مهم را در طول دوره نقاهت و ریکاوری، جدی گرفته و آن‌ها را رعایت کنند.

توصیه‌ها و مراقبت‌های پزشکی مربوط به جراحی اسلیو معده، چند بخش هستند که شامل نشستن، خوابیدن، تغذیه و غیره می‌شوند. بیمارانی که نکات مراقبتی بعد از عمل را به طور کامل رعایت می‌کنند، نتایج موفقیت‌آمیزتری را تجربه خواهند کرد. در این مقاله، به طور کامل به بررسی مراقبت‌های بعد از این جراحی پرداخته می‌شود. با ما تا پایان مقاله همراه باشید تا بدانید بعد از جراحی خود، باید چه نکاتی را رعایت کنید.

خدمات اسلیو معده دکتر ناصر یاهو

اهمیت مراقبت‌ های لازم بعد از عمل اسلیو معده

آگاهی از دستورات و مراقبت‌های لازم برای راحتی بعد از عمل اسلیو معده و انجام اصولی آن بسیار اهمیت دارد. شاید بتوان گفت نیمی از موفقیت این عمل جراحی به انجام صحیح این مراقبت‌ها برمی‌گردد. البته این مراقبت‌ها، کارهای عجیب و سختی نیستند.

این در حالی است که بسیاری از بیماران، بر این باورند که تنها راز موفقیت عمل جراحی، انتخاب جراح مناسب و انجام صحیح عمل جراحی توسط پزشک است. اما لازم است در رابطه با مراقبت‌های بعد از اسلیو معده آگاهی کامل داشته باشند، زیرا انجام این دستورات به اندازه خود عمل جراحی اهمیت دارد.

در واقع موفقیت کار بهترین جراحان گرو انجام صحیح تمامی مراقبت‌های لازم است. در غیر این صورت تمامی هزینه‌ها و اقدامات انجام شده طی این مدت از بین رفته و زحمات جراح بر باد می‌رود.

مراقبت‌ های لازم بعد از عمل اسلیو معده

مراقبت‌ های لازم بعد از عمل اسلیو معده

بعد از انجام عمل اسلیو معده، بیمار به اتاق ریکاوری منتقل می‌شود و در آنجا نیز وضعیت او توسط کادر پزشکی، تحت بررسی قرار دارد. طبیعتاً این جراحی نیز مانند دیگر انواع جراحی‌ها، با درد و ناراحتی همراه است که می‌توان آن را با دارو تحت کنترل درآورد. در صورت عدم وجود هرگونه مشکلی، بیمار روز بعد از بیمارستان مرخص خواهد شد. در ادامه به مهم‌ترین مراقبت‌های لازم بعد از عمل اسلیو معده اشاره خواهد شد:

1. مدیریت درد بعد از عمل اسلیو معده

همانطور که گفته شد، درد بعد از جراحی اسلیو معده کاملاً طبیعی خواهد بود. میزان آن با توجه به آستانه درد هر بیمار با دیگری متفاوت است. درد در قسمت برش‌ها، گردن و شانه می‌تواند بروز کند که با پیاده‌روی آرام و تمرین تنفس درست، کاهش می‌یابد. با این حال پزشک برای تسکین سریع‌تر درد بیمار خود برای او مسکن تجویز می‌کند. در صورت مصرف به موقع این داروها، درد کاملاً از بین می‌رود. همچنین برای تسکین درد، بیماران می‌توانند از کیسه‌های یخ و پدهای گرمایشی استفاده نمایند.

مراقبت از محل برش‌ها و بخیه‌ها

2. مراقبت از محل برش‌ها و بخیه‌ها

یکی دیگر از مراقبت‌های لازم بعد از عمل اسلیو معده، مراقبت از برش‌ها و محل‌های بخیه است. این محل‌ها می‌توانند دچار عفونت شوند. برخی از دستورالعمل‌ها برای مراقبت از محل برش‌ها و بخیه‌ها به شرح زیر است:

  • محل برش‌ها را باید کاملاً خشک و تمیز نگه داشت.
  • پانسمان محل برش را باید در زمان خود و مطابق با دستور پزشک، تعویض کرد.
  • از هرگونه فعالیت که موجب کشیده شدن محل برش‌ها می‌شود، باید خودداری کرد.
  • از هیچ گونه پماد در محل زخم و برش نباید استفاده کرد، مگر اینکه پزشک آن را تجویز کرده باشد.

بیماران باید دقت داشته باشند که در صورت بروز هرگونه علائم عفونت در محل برش‌ها، نظیر قرمزی، تورم یا ترشح از بخیه، فوراً پزشک خود را در جریان بگذارند.

3. مدیریت احساسات بعد از عمل اسلیو معده

بیمار بعد از انجام عمل اسلیو معده، علی‌الخصوص در هفته اول بعد از عمل، ممکن است نسبت به تصمیم خود، احساس اضطراب، افسردگی یا حتی پشیمانی داشته باشد. این احساسات کاملاً طبیعی هستند. مدیریت احساسات بعد از عمل اسلیو، چند بعد مختلف داشته باشد و نیاز به صبر و حوصله دارد.

تغییرات فیزیکی ناشی از جراحی توانایی مقابله با جنبه‌های عاطفی بعد از عمل را دارند. در واقع تجربه احساساتی نظیر هیجان، اضطراب، ناامیدی و حتی غم و اندوه با کاهش وزن طبیعی بوده و با کنترل شرایط بدنی، می‌توان آن‌ها را مدیریت کرد.

4. استفاده از گن‌های مخصوص

پوشیدن لباس‌ها و گن‌هایی که بدن بیمار را فشرده‌تر می‌کنند، موجب سریع‌تر شدن روند بهبودی خواهد شد. در واقع این نوع لباس‌ها بدن را در حالت فشرده قرار داده و با بهبود وضعیت گردش خون و بهبود وضعیت بدنی، به کاهش وزن کمک می‌کند. همچنین از افتادگی پوست بعد از کاهش وزن سریع نیز جلوگیری خواهد شد.

5. برنامه‌ریزی جهت یک خواب منظم

بعد از انجام جراحی اسلیو معده، ممکن است تا چند روز خواب بیمار دچار اختلال شود. این یک روند کاملاً طبیعی برای هر نوع عمل جراحی است. خواب کافی و مفید می‌تواند بدن را جهت ترمیم و بازسازی بعد از جراحی آماده کند و به بدن فرصت استراحت می‌دهد. بنابراین در صورت بی‌خوابی بیمار، تمامی مراقبت‌های لازم بعد از عمل اسلیو معده با چالش مواجه خواهند شد.

بیماران برای داشتن یک خواب کافی و باکیفیت در مرحله اول باید دمای اتاق و نور آن را تنظیم کنند. همچنین یک ساعت قبل از خواب، تمامی وسایل الکتریکی باید خاموش شوند. در صورتی که ماندن در رختخواب می‌تواند موجب بروز استرس در بیمار شود، کتاب خواندن و پخش موسیقی آرامبخش‌ برای کاهش این استرس مفید بوده و حس آرامش به بیمار القا می‌کند.

6. پرهیز از رانندگی بعد از عمل اسلیو معده

بلافاصله بعد از جراحی اسلیو، بیمار مجاز به رانندگی نخواهد بود. عمل رانندگی نیاز به تمرکز و هوشیاری کافی دارد، بنابراین بهتر است رانندگی تا مدتی بعد از عمل به فرد دیگری سپرده شود. به طور حتم، بیمار زمانی مجاز به رانندگی خواهد بود که مصرف داروهای مرتبط با جراحی و مسکن به نظر پزشک قطع شده باشد.

7. انجام پیاده‌روی و تمرینات ورزشی، مطابق توصیه پزشک

بعد از تسکین درد، پیاده‌روی یکی از فعالیت‌هایی است که توسط پزشک توصیه می‌شود. پیاده‌روی در مرحله اول باید آرام و تحت نظر پزشک باشد و سپس به مرور، به سرعت آن افزوده شود. پیاده‌روی به عنوان یکی از مراقبت‌های بعد از عمل اسلیو معده، مزایای زیادی برای بیمار به همراه دارد که عبارتند از:

  • کاهش درد و بهبود جریان خود در بدن بیمار
  • با بهبود جریان خون، زخم‌ها سریع‌تر ترمیم یافته و دوران نقاهت کوتاه‌تر می‌شود.
  • کاهش خطر ابتلا به ترومبوز وریدی عمیق و ایجاد لخته خون در ساق پاها
  • کاهش احتمال فتق بعد از عمل اسلیو معده
  • بهبود عملکرد ریه‌ها با پیاده‌روی

همچنین درصورتی که به دنبال انجام مجدد تمرینات ورزشی خود هستید، باید با پزشک جراح، متخصصان ورزشی و فیزیوتراپیست مشورت کنید. در صورت تأیید این متخصصان، شما می‌توانید به آرامی و با انتخاب تمرینات سبک، به ورزش خود ادامه دهید.

8. مصرف مایعات به اندازه کافی و هیدراته ماندن بدن

نوشیدن مایعات و آب زیاد در دوران نقاهت بعد از عمل اسلیو معده بسیار دارای اهمیت است. بیمار باید در طول روز حداقل 2 لیتر، معادل 8 لیوان آب مصرف کند. توصیه می‌شود آب را جرعه جرعه بنوشید و از مصرف هرگونه نوشیدنی شیرین نظیر نوشابه که موجب ناراحتی و نفخ می‌شود، خودداری نمایید.

نوشیدن آب زیاد می‌تواند عوارض بعد از عمل اسلیو معده نظیر سنگ کلیه، سنگ صفرا، غلیظ شدن ترشحات ریوی و افزایش خطر عفونت ریه، ریسک لخته شدن خون و غلیظ شدن آن را کاهش داده و از بروز آن‌ها جلوگیری کند.

رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده

رعایت رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده، از جمله مراقبت‌های مهم و ضروری است که در صورت عدم رعایت، عواقب جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت. رژیم غذایی ماه اول پس از عمل به صورت هفتگی تدوین شده و در اختیار بیمار قرار می‌گیرد. این رژیم به صورت زیر خواهد بود:

1. رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده در هفته ی اول

وقتی از رژیم غذایی هفته اول بعد از عمل صحبت می‌کنیم، دو روز نخست بعد از جراحی نیز شامل آن می‌شود. بنابراین هفته اول به چند مرحله تقسیم خواهد شد. تا شش ساعت اول بعد از جراحی و از بین رفتن اثرات داروی بیهوشی، بیمار مجاز به مصرف هیچ ماده خوراکی نیست. بعد از گذشت این مدت، بیمار تنها می‌تواند کمی آب بنوشد. میزان مصرف آب نیز باید حداکثر یک قاشق و هر یک ساعت باشد. در واقع در روز نخست بعد از جراحی بیمار حداکثر می‌تواند یک تا سه لیوان آب دریافت کند. روز دوم اما می‌توان مقدار آب مصرفی را چهار لیوان افزایش داد.

در صورتی که بیمار دچار حس ضعف شدید باشد، می‌توان در یک لیوان آب، یک قاشق چای‌خوری عسل طبیعی ریخته و با اضافه کردن تنها چند قطره آبلیموی تازه، معجون را به صورت کم کم و با استفاده از قاشق به خورد بیمار داد.

در روز دوم، اگر شرایط عمومی بیمار ثابت باشد، بیمار ترخیص می‌شود و می‌تواند در روز 8 تا 10 لیوان آب و مایعات بنوشد. در واقع هفته اول بعد از عمل، فاز مصرف مایعات شفاف است. بیمار باید هر ساعت مقداری مایع شفاف بنوشد و این میزان حدود 150 سی‌سی یا نصف لیوان خواهد بود. مصرف مایعات باید با قاشق انجام شود. از نوشیدن مایعات با نی اکیداً خودداری کنید.

مواد مصرفی در هفته اول شامل آب آشامیدنی، آب مرغ و گوشت، چای، قهوه بدون کافئین، بستنی یخی میوه‌ای و نوشیدنی‌های بدون گاز و قند می‌شود. باید توجه داشت که مصرف نوشیدنی‌ها با قند بالا در این هفته اکیداً ممنوع است، زیرا مصرف زیاد قند می‌تواند موجب بروز سندروم دامپینگ، حالت تهوع، استفراغ، اسهال و دیگر عوارض و مشکلات گوارشی شود. همچنین بیماران باید از مصرف شیر نیز در این هفته خودداری کنند.

2. رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده در هفته‌ی دوم

در هفته دوم نیز بیمار تنها باید مایعات مصرف کند. در این هفته مانند هفته اول، مصرف 6 تا 8 لیوان آب الزامی است. البته در این هفته می‌توان وارد فاز مایعات پروتئین‌دار شد. مصرف شیر در این هفته مانعی ندارد و می‌توان روزانه یک الی دو فنجان شیر کم چرب کم قند استفاده کرد. اما همچنان باید بسیار آرام و جرعه جرعه مایعات را نوشید.

در صورت تجویز مکمل‌های پروتئینی توسط پزشک، می‌توان 20 الی 30 گرم از آن‌ها را به صورت نوشیدنی پروتئینی تهیه کرده و مصرف نمود. گاهی مصرف دو وعده در روز از این نوشیدنی تجویز می‌شود. باید توجه داشت مصرف خودسرانه پروتئین‌ها خطرناک بوده و حتماً باید مطابق با دستور پزشک باشد. همچنین باید از حل شدن پروتئین در آب اطمینان حاصل کرد.

از دیگر موادی که می‌توانید در این دوره مصرف کنید، سوپ‌های خامه‌دار، آب گوشت و آب مرغ است. البته نباید در سوپ‌ها از مواد جامد استفاده شود. مصرف مواد جامد و نیمه جامد در این دوره موجب استفراغ خواهد شد. البته امکان مصرف کمی رشته سوپ نیز وجود دارد.

پودینگ‌ها، ژله‌ها و ماست‌های یخی بدون قند و چربی به رژیم غذایی هفته دوم اضافه می‌شوند. در طی روز بیمار می‌تواند دو وعده ماست کم‌چرب یا ماست یونانی مصرف کند. البته ماست نباید به صورت یک دفعه بلعیده شود. در صورت مصرف ژله نیز باید به خوبی آن را جوید. در هفته اشتهای بیمار نسبت به هفته اول بیشتر شده و بدن برای مصرف غذاهای عادی آماده می‌شود.

3. رژیم غذایی اسلیو معده در هفته‌ی سوم و چهارم

در رژیم غذایی هفته‌ی سوم و چهارم بعد از عمل اسلیو معده، غذاهای نیمه جامد و جامد اضافه می‌شود. با آغاز هفته سوم، بیمار وارد فاز غذاهای نیمه جامد و پوره‌ای خواهد شد. این غذاها کاملاً نرم بوده و به غذای کودک شباهت دارند. اما همچنان نباید غذاهای چرب و جامد را مصرف کرد.

به طور کلی، رژیم غذایی در هفته سوم بعد از عمل اسلیو معده شامل سه وعده اصلی و دو میان وعده می‌شود. در این دوره، عادت‌های رفتاری بیمار در زمان مصرف غذا، بسیار اهمیت می‌یابد. به طور کلی شما در این هفته برای مصرف هر وعده غذایی خود باید 20 الی 30 دقیقه وقت بگذارید. هر لقمه را باید حداقل 20 الی 30 بار بجوید و همچنان در روز 6 الی 8 لیوان آب مصرف کنید. همچنین نباید یک ساعت قبل و بعد از غذا آب بنوشید و تا 45 دقیقه بعد از غذا نیز نباید دراز کشید.

غذاهای هفته چهارم اما برخلاف هفته سوم، لازم نیست پوره باشند ولی حتماً باید حالت نرم داشته باشند. در این دوره نیز باید غذا، 30 الی 40 بار جویده شود. عادت‌های رفتاری در این هفته نیز مانند هفته سوم بوده و به همان اندازه باید آب مصرف کرد.

ده نکته مهم برای مراقبت‌ های لازم بعد از عمل اسلیو معده

در ادامه به نکات مهمی اشاره می‌شود که با رعایت آن‌ها، احتمال موفقیت عمل بسیار بیشتر خواهد شد:

  • نفس عمیق کشیدن را فراموش نکنید.
  • در صورت مصرف مواد مخدر باید در مصرف آن اصلاحاتی ایجاد کنید.
  • آزمایشات لازم را حداکثر تا دو روز بعد از ترخیص به پزشک معالج خود ارائه دهید.
  • جوراب مخصوص آمبولی یا واریس را حداقل تا دو ماه بعد از عمل حتماً استفاده کنید. می‌توانید هر 6 ساعت، به مدت یک ساعت جوراب را از پا درآورده و دوباره بپوشید.
  • تا دو هفته در زمان خواب باید زیر سر کمی بالا باشد.
  • بهتر است تا یک ماه بعد از عمل، مراقبت‌ها را ادامه دهید.
  • بعد از گذشت دو هفته، می‌توانید در رژیم غذایی هفته سوم خود، غلات را نیز اضافه کنید.
  • مصرف لعاب برنج و دیگر مایعات صاف شده حاوی غلات در هفته دوم مانعی ندارد.
  • در هفته‌های اول در صورت تب داشتن یا شکم‌درد غیرمعمول و حاد باید به پزشک مراجعه کنید یا با اورژانس تماس بگیرید.
  • در صورت هرگونه سوال، با پزشک خود صحبت کنید و با افراد غیرمتخصص مشورت نکنید.

10 کاری که هرگر نباید بعد از اسلیو معده انجام دهید

با توجه به تمامی مراقبت‌های لازم بعد از عمل اسلیو معده که باید رعایت شوند، برخی از کارها در این دوران به هیچ عنوان نباید انجام شوند که عبارتند از:

  • به هیچ عنوان اجسام سنگین بلند نکرده و به اجسام سنگین فشار وارد نکنید.
  • با احساس درد خارج از تحمل سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.
  • از انجام فعالیت‌های بدنی و ورزشی با شدت بالا خودداری کنید.
  • از رانندگی در این دوران پرهیز نمایید.
  • اگر احساس خستگی و خواب‌آلودگی داشتید، فوراً استراحت کرده و بخوابید. فشار اضافی به خود وارد نکنید.
  • ورزش‌های هوازی سنگین در این دوران ممنوع است.
  • از دوچرخه سواری خودداری کنید.
  • حرکت‌های شکمی ورزشی، هرچند سبک را انجام ندهید.
  • از مصرف مشروبات الکلی خودداری نمایید.
  • به هیچ عنوان غذاها با میزان قند بالا را مصرف نکنید.

رعایت این نکات موجب می‌شود تا شما زودتر به نتیجه دلخواه خود دست یابید.

10 کاری که هرگر نباید بعد از اسلیو معده انجام دهید

کلام آخر

هدف تیم تولید محتوای دکتر ناصر یاهو، ارائه تمامی مراقبت‌ های لازم بعد از عمل اسلیو معده است. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. دوران نقاهت بعد از عمل اسلیو، نیاز به مراقبت‌های خاصی داشته و به دوران طلایی مشهور است. شما می‌توانید با انجام مراقبت‌های صحیح و حمایت اطرافیان خود، در مدت زمان کوتاهی، به بهبودی کامل دست یابید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *