مزایای جراحی لاغری، انکارناپذیر هستند اما عادت به سبک زندگی جدید بعد از جراحی چاقی و تغییرات ایجاد شده در سیستم گوارشی، می‌تواند عوارض جانبی متعددی را به همراه داشته باشد. یکی از عوارض شایع بعد از جراحی اسلیو معده، حالت تهوع و استفراغ است که در این مقاله به بررسی علت‌های وقوع این عارضه خواهیم پرداخت. حالت تهوع می‌تواند عارضه‌ای آزاردهنده باشد و علاوه بر این، در مصرف کافی مایعات و تعادل الکترولیت‌ها نیز اختلال ایجاد می‌کند که در نهایت موجب بروز عوارض جانبی شدید خواهد شد.

10 علت اصلی حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده

جراحی اسلیو معده از جمله عمل‌های جراحی چاقی است که با روش لاپاراسکوپی انجام شده و طی آن، پزشک با ایجاد چند برش جزئی روی شکم بیمار، ابزار لاپاراسکوپی را وارد شکم می‌کند تا بتواند 80 درصد حجم معده را برش داده و باقیمانده را منگنه بزند.

معده نهایی شبیه به یک آستین لوله‌ای یا یک موز خواهد بود. انجام این عمل می‌تواند عوارضی از جمله حالت تهوع را به همراه داشته باشد که در چند ماه اول بعد از جراحی رخ می‌دهد. در ادامه به 10 علت اصلی حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده اشاره خواهد شد:

1. اثرات داروی بیهوشی و عمل جراحی

انجام جراحی اسلیو معده چه به صورت باز و چه از طریق روش لاپاراسکوپی، نیاز به بیهوشی عمومی دارد تا بیمار بدون احساس درد و ناراحتی، فرآیند جراحی را به اتمام برساند؛ اما گاهاً اثرات برخی از داروهای بیهوشی ممکن است تا چند روز بعد از عمل نیز در بدن بیمار باقی مانده و موجب بروز حالت تهوع در او شوند.

2. مصرف داروها و مکمل‌های ویتامینی

مصرف برخی از داروها و مکمل‌ها با معده خالی می‌تواند موجب بروز حالت تهوع شود؛ تغییرات اعمال شده در معده بعد از عمل اسلیو می‌تواند روی میزان جذب داروها و ویتامین‌ها تأثیرگذار بوده و در نتیجه موجب تحریک غشای معده شود. بنابراین توصیه می‌شود مصرف داروها به همراه وعده‌های غذایی انجام شده یا از مکمل‌های نوشیدنی یا ویتامین‌های جویدنی استفاده گردد تا از حالت تهوع جلوگیری شود.

3. عدم رعایت رژیم غذایی مناسب بعد از جراحی اسلیو

همانطور که واضح است، بعد از جراحی اسلیو معده، بیماران باید یک رژیم غذایی خاص را رعایت کنند؛ این رژیم شامل مصرف مایعات در روزهای اول، مایعات غلیظ‌تر در روزهای بعدی و غذاهای پوره شده و نیمه جامد در هفته‌های بعد می‌شود. بیماری که تحت عمل اسلیو معده قرار گرفته است، بعد از گذشت چند هفته از جراحی می‌تواند مصرف غذاهای جامد را شروع کند و بعد از مدت طولانی‌تری، می‌تواند مواد غذایی مشابه افراد عادی، در رژیم خود داشته باشد.

در واقع این رژیم مخصوص به این علت تجویز می‌شود که معده بعد از جراحی اسلیو، بسیار ضعیف شده و توانایی هضم مواد غذایی سنگین با قند و چربی بالا را نخواهد داشت؛ در نتیجه بیمار باید تا زمانی که معده با شرایط جدید هماهنگ شده و به حالت عادی برگردد، از این رژیم غذایی پیروی کند. مصرف غذاهای جامد و سنگین در هفته‌های ابتدایی بعد از عمل، منجر به حالت تهوع شده و می‌تواند مشکلات جدی‌تری را نیز به دنبال داشته باشد.

4. سندرم دامپینگ از دلایل مهم حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده

سندرم دامپینگ در واقع وضعیتی است که اغلب بعد از عمل‌های جراحی لاغری بروز می‌کند؛ این عارضه زمانی اتفاق می‌افتد که مواد غذایی خیلی سریع از معده به روده کوچک وارد خواهند شد. سندرم دامپینگ جزو عوارض ناخوشایندی به حساب می‌آید که گاهاً در عرض چند دقیقه تا چند ساعت بعد از مصرف مواد غذایی رخ می‌دهد.

از علائم این عارضه می‌توان به حالت تهوع، سرگیجه، گرفتگی عضلات، پری شکم و تعریق اشاره کرد و از مهم‌ترین دلایل بروز آن، مصرف مواد غذایی با قند بالا است. بنابراین در صورت بروز هرگونه علائمی از این قبیل، تیم پزشکی خود را در جریان قرار دهید.

5. نجویدن کامل غذا

همانطور که گفته شد، معده بعد از عمل اسلیو، بسیار حساس شده و تا مدت‌ها قادر به هضم و نگهداری مواد غذایی جامد نخواهد بود؛ بنابراین بیماران باید به خوبی غذای خود را بجوند تا حساسیت معده بیشتر نشود. در واقع بیماران با نجویدن کامل و تند غذا خوردن، می‌توانند باعث بروز حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده شوند.

6. زخم معده از دلایل حالت تهوع بعد از اسلیو

زخم معده از دیگر علل اصلی حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده به شمار می‌رود. البته افراد در اغلب موارد می‌تواند بیماری زخم معده خود را تشخیص دهند و با اطلاع به پزشک متخصص، آزمایشات و درمان خود را پیگیری نمایند. از جمله علائمی که بیماران می‌توانند از طریق آن‌ها به زخم معده خود پی ببرند می‌توان به دیدن خون در مدفوع، احساس ضعف، مشکلات تنفسی، تغییر در وضعیت اشتها، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد.

7. کم آبی بدن یا دهیدراسیون

کم آبی بدن و دهیدراسیون به دلیل از دست رفتن مقدار زیادی آب از بدن و عدم جایگزینی آن به وجود می‌آید که در نهایت منجر به بروز حالت تهوع در بیمار خواهد شد که یک نوع واکنش مقابله با کم آبی است. برای حل این مورد، بیماران باید مقدار زیادی آب را نیم ساعت بعد از هر وعده غذایی خود مصرف کنند.

8. مصرف حجم زیاد و سریع غذا

بیماران بعد از جراحی اسلیو معده، با شرایط جدیدی روبه‌رو هستند و ممکن است به علت عدم آشنایی با روش‌های خوردن غذا در موقعیت جدید، در یک وعده غذایی، حجم غذای زیادی را وارد معده کنند، در حالیکه این حجم غذا، خارج از تحمل معده خواهد بود؛ این اتفاق می‌تواند منجر به بروز حالت واکنشی تهوع گردد. برای جلوگیری از این موضوع، باید از مصرف زیاد غذا در یک وعده خودداری کرده و مواد غذایی مورد نیاز به مقدار کم و در چند وعده غذایی مصرف شوند.

9. نشتی معده از دلایل حالت تهوع

یکی دیگر از علت‌های حالت تهوع بعد از عمل اسلیو، نشتی معده است که در صورت تشخیص به موقع، قابل درمان خواهد بود. زمانی که شخصی دچار یک درز یا سوراخ در منگنه معده شود، به اصطلاح گفته می‌شود، نشتی رخ داده است.

از علائم نشتی معده می‌توان به سردردهای مداوم، حالت تهوع و استفراغ، تب و لرز، سرگیجه، احساس درد در قفسه سینه، احساس درد در کتف، افزایش ضربان قلب، دردهای شکمی طاقت‌فرسا، تنگی نفس و غیره اشاره کرد که پزشک جراح می‌تواند با یک جراحی کوچک، محل نشتی بخیه را ترمیم کند. البته لازم به ذکر است در صورتی که حالت تهوع و استفراغ بیشتر از 5 روز ادامه‌دار شود، می‌تواند به علت نشتی معده باشد.

10. دراز کشیدن یا خوابیدن سریع بعد از مصرف غذا

دراز کشیدن بلافاصله بعد از مصرف غذا، می‌تواند دلیلی بر حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده باشد؛ بیماران باید حداقل یک تا دو ساعت بعد از مصرف هر وعده غذایی صبر کرده و سپس دراز بکشند. همچنین آن‌ها می‌توانند به جای نشستن یا دراز کشیدن، این مدت زمان را آهسته قدم بزنند.

چه موادغذایی حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده را کاهش می‌دهد؟

برخی از مواد غذایی می‌توانند حالت تهوع ناشی از عمل اسلیو معده را کاهش داده یا از بین ببرند که شامل موارد زیر خواهند شد:

  • غذاهای قابل هضم و سبک مانند شوربا، سالاد، سوپ و ماهی
  • مواد غذایی با پروتئین بالا مانند ماهی، مرغ، گوشت قرمز، تخم مرغ و لوبیا
  • میوه‌های تازه مانند موز، هلو و سیب
  • مایعات و نوشیدنی‌های طبیعی و بدون گاز مانند چای، آب‌لیمو و آب
  • مواد غذایی با میزان کم چربی و قند
  • مواد غذایی با میزان کم نمک

بیماران می‌توانند با قرار دادن این مواد غذایی در رژیم غذایی خود، از بروز حالت تهوع در خود جلوگیری کرده یا حالت تهوع موجود را کنترل و از بین ببرند. همچنین توصیه می‌شود بیماران در طول روز، مقدار مایعات کافی بنوشند و از مصرف مواد غذایی چرب، سنگین و با قند بالا، جداً خودداری نمایند.

جمع‌بندی

در صورتی که بعد از عمل اسلیو معده دچار حالت تهوع شده‌اید، بهتر است در اولین قدم، خونسردی خود را حفظ کرده و سپس در این رابطه با پزشک معالج خود صحبت کرده و او را در جریان قرار دهید. پزشک علت این عارضه را جستجو کرده و بهترین درمان را برای از بین بردن حالت تهوع شما پیشنهاد می‌دهد.

همچنین می‌توانید برای جلوگیری از بروز حالت تهوع بعد از عمل اسلیو، از مصرف مواد غذایی سنگین و چرب اجتناب کرده و غذاها را کاملاً جویده و به آرامی بخورید تا در نهایت با رعایت رژیم غذایی توصیه شده توسط پزشک، بهترین نتیجه را بدست آورید. در این مقاله به بررسی علت اصلی حالت تهوع بعد از عمل اسلیو معده پرداختیم؛ در صورت نیاز به مشاوره بیشتر و کسب اطلاعات گسترده‌تر در این زمینه می‌توانید با دکتر ناصر یاهو، از برجسته‌ترین پزشکان حوزه جراحی چاقی، در تماس باشید.

 

منابع:

celebratevitamins

mexicobariatriccenter

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *