بزرگ شدن سینه مردان بهدلیل افزایش بافت غده سینه، ژنیکوماستی نامیده میشود. دلایل متعددی، مانند ژنتیک، افزایش ترشح هورمونها یا مصرف داروهای خاصی میتواند باعث ایجاد عارضه شود.
در اغلب موارد، این اختلال نیازی به درمان ندارد؛ اما برخی آقایان ممکن است نگرانیهایی درباره ظاهر خود داشته باشند. این افراد میتوانند با جراحی های مربوطه، اندازه سینهها را بهحالت نرمال بازگردانند.
روشهای دیگری، مانند تغییر رژیم غذایی، مصرف داروهای تنظیمکننده هورمونها، کاهش وزن، ترک کردن الکل و غیره برای مقابله با این بیماری وجود دارد؛ اما اغلب مردان برای نتیجهای مطمئن و سریع، جراحی ژنیکوماستی را ترجیح میدهند.
مختصری راجب عمل ژنیکوماستی
این جراحی عموما یک عمل سرپایی است و جراح با برداشتن بافت اضافی سینه، اندازه آن را کاهش میدهد. اگر بزرگ شدن سینه شما بهدلیل تجمع بافت چربی باشد، جراح از روش لیپوساکشن برای تخلیه چربی استفاده میکند. همچنین جراح با برش پوست سینه، افتادگی سینه را برطرف میکند.
مانند هر جراحی دیگری، بعد از این عمل نیز بدن شما نیاز به استراحت دارد. بعد از این جراحی، میبایست مراقبتهای بعد از عمل را بهخوبی انجام دهید تا دچار عوارض ناشی از آن، مانند سروما یا هماتوم نشوید.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجب خدمات جراحی ژنیکوماستی دکتر ناصر یاهو وارد شوید
8 اقدام مراقبتی پس از عمل
در ادامه میتوانید با مراقبت های بعد از این عمل آشنا خواهید شد:
1. پوشیدن لباس مخصوص (گن)
پوشیدن جلیقه فشاری (گِن) میتواند بهبودی شما را تسریع کند. پس از جراحی، پوست و بافت برای بهبودی شروع به انقباض میکنند؛ اما همیشه این کار به شکل مطلوبی انجام نشده و ممکن است بافت شما متورم شود. جلیقه فشاری، ابزاری است که به بدن کمک میکند بافت سریعتر و راحتتر منقبض شود، تورم را بهمیزان قابل توجهی کاهش داده و از ایجاد عوارضی جانبی در بدن جلوگیری میکند.
توصیه میکنیم گن خود را حداقل بهمدت 4 هفته و بهصورت 24/7 بپوشید. اگر نمیتوانید جلیقه را بهمدت طولانی تحمل کنید، حداقل هنگام فعالیتهای بدنی و خواب از آن استفاده کنید تا به زخمها فشاری وارد نشده و پوست متورمتر نشود.
به یاد داشته باشید، اگر بعد از جراحی جلیقه فشاری نپوشید، زخمها، تورم و کبودی پوست شما مدت بیشتری طول میکشد تا بهبود یابند. برای کاهش تورم و کبودیها میتوانید از کسیههای یخ ژلهای (کیسه یخ پزشکی) نیز روی بافت جراحی شده استفاده کنید.
2. ورزش و فعالیت های بدنی پس از عمل
محدود کردن فعالیتهای بدنی و ورزش، به تسریع بهبودی شما پس از عمل کمک میکند. پس از جراحی میبایست 1 الی 2 روز، کاملاً استراحت کنید. تا 2 هفته پس از عمل، از انجام فعالیتهای شدید بپرهیزید. فعالیت شدید، به فعالیتهای گفته میشود که ضربان قلب و فشار خون را افزایش میدهد.
بعد از گذشت 2 هفته، میتوانید فعالیتهای روزمره قبلی خود را شروع کنید؛ اما از انجام فعالیت شدید ورزشی، مانند بدنسازی، وزنهبرداری و تمرینات بالاتنه خودداری کنید. از هفته چهارم به بعد میتوانید ورزش را نیز به فعالیتهای روزمره خود اضافه کنید.
احساس درد و ناراحتی در قفسه سینه تا 4 هفته اول کاملاً طبیعی است؛ اما اگر هنگام ورزش کردن و پس از این فاصله زمانی همچنان در قفسه سینه خود احساس درد دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
همچنین بخوانید: علت سفت شدن شکم بعد از لیپوماتیک
3. مصرف سیگار ممنوع
سیگار تأثیر مستقیم روی بهبود وضعیت شما بعد از عمل جراحی دارد؛ بنابراین حداقل 4 هفته قبل از عمل و 4 هفته بعد از عمل از کشیدن سیگار و مشتقات آن، مانند تنباکو، چسب نیکوتین، آدامس نیکوتیندار و غیره خودداری کنید.
4. نحوه خوابیدن بعد از عمل
هیچ عاملی بهاندازه خواب نمیتواند به بازسازی و ترمیم بدن ما کمک کند؛ اما بعد از عمل ژنیکوماستی باید تغییراتی در فرم خوابیدن خود ایجاد کنید. پس از جراحی تا حدود 4 هفته میبایست حتما به پشت بخوابید. در این مدت از خوابیدن روی شکم و پهلوها جداً خودداری کنید؛ زیرا فشار به قفسه سینه میتواند منجر به باز شدن بخیه یا خونریزی این نواحی شود.
5. رانندگی کردن پس از عمل
معمولاً بعد از گذشت 1 هفته از عمل جراحی میتوانید دوباره رانندگی کنید. با این حال، اگر پس از نشستن پشت فرمان، در قفسه سینه خود احساس درد میکنید بهتر است از رانندگی کردن، خودداری کنید.
6. نحوه استحمام
پس از جراحی، زخم ایجاد شده در پوست را میتوان 48 ساعت بعد، بدون خطر عفونت یا آسیب شست؛ بنابراین میتوانید از روز دوم بدون هیچ نگرانی حمام کنید. با این حال، تا هفته سوم پس از جراحی، از استحمام در وان حمام و شنا کردن در استخر خودداری کنید. غوطهور شدن در آب ممکن است به بخیههای شما آسیب وارد کند یا باعث ایجاد عفونت در آنها شود.
7. مصرف داروها
پزشک برای تسریع روند بهبودی، ممکن است برای شما مسکن و آنتی بیوتیک تجویز کند. اغلب مردان بعد از جراحی، اعلام کردهاند که درد آنها غیرقابل تحمل نیست. با این حال برای کاهش درد، مسکنهای تجویز شده را بهطور مرتب مصرف کنید. بعد از گذشت 2 هفته از جراحی، میتوانید مسکنها را با مشورت پزشک قطع کنید.
همچنین پزشک برای جلوگیری از ایجاد عفونت و سروما روی زخم، برای شما آنتی بیوتیک تجویز میکند. مصرف آنتی بیوتیکها بسیار بااهمیت بوده و حتی در کاهش درد ناشی از عفونت پوست شما نیز مؤثر است.
همچنین بخوانید: همه چیز راجب ژنیکوماستی کاذب
8. تغذیه صحیح بعد از عمل
اغلب شنیدهایم که مصرف مایعات میتواند به روند درمان بیماریهای ما کمک کند؛ اما مصرف مایعات پس از جراحی ژنیکوماستی، نهتنها به روند درمان کمک نمیکند؛ بلکه میتواند باعث تشکیل سروما روی پوست شود. سروما یک مایع آبکی است که پس از این جراحی در قفسه سینه ایجاد میشود.
اغلب، سروما خودبهخود از بین میرود؛ اما اگر میزان مایع جمع شده زیاد باشد، میتواند در روند بهبودی اختلال ایجاد کرده و حتی عوارض جانبی دیگری بهدنبال داشته باشد.
بهجای مصرف مایعات میتوانید از انواع ژله، اسموتی و سوپ استفاده کنید. همچنین از خوردن غذاهایی، مانند فستفود، شیرینی، نوشابه و الکل که موجب افزایش رفلاکس معده میشود، بپرهیزید. برای اینکه زخمها بهسرعت بهبود پیدا کنند، میتوانید از مواد غذایی زیر در رژیم خود استفاده کنید:
- مصرف سبزیجاتی، مانند فلفل دلمهای و سیبزمینی شیرین
- مصرف میوههایی، مانند توتفرنگی، کیوی، موز و انبه
- مصرف ماهی و غذاهای دریایی که سرشار از امگا 3 هستند
- مصرف زیتون و روغن زیتون
- مصرف آجیل و مغزیجات، مانند بادام، گردو، فندق، بادام هندی، تخم آفتابگردان و غیره
- مصرف مواد دارای پروتئین، مانند تخممرغ، حبوبات، لبنیات و انواع گوشت
- مصرف مواد غذایی حاوی روی و ویتامینهای A، C و K.
جمعبندی
در این مقاله درباره اهمیت مراقبت های بعد از ژنیکوماستی توضیح دادیم. در روزهای اول پس از جراحی، احساس سوزش، درد، خستگی و کبودی در قفسه سینه کاملاً عادی است. برای از بین بردن درد و کبودیها بهتر است چندین بار در روز و حداقل بهمدت 20 دقیقه، بافت سینه را با دست یا جید رولر صورت ماساژ دهید. این کار را میتوانید تا 8 هفته پس از جراحی انجام دهید.
همچنین پس از جراحی در صورت داشتن علائمی، مانند باز شدن بخیه، ترشح چرک از بخیهها، قرمز شدن اطراف زخم، درد غیرقابل تحمل، تب شدید و خونریزی، فوراً به پزشک مراجعه کنید. این علائم ممکن است بهدلیل ایجاد عوارض جانبی، مانند عفونت، سروما یا هماتوم (جمع شدن خون) برای شما اتفاق افتاده باشد.
علاوه بر این، به خاطر داشته باشید که در دوران نقاهت باید از قرارگرفتن در معرض نور مستقیم خورشید دوری کنید. اگر مجبورید در هوای آزاد زیر نور خورشید باشید، از ضدآفتاب دارای SPF استفاده کرده یا یک لباس ضخیم بپوشید.
بدون نظر